IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските индустриални поръчки растат по-силно от очакваното

Въпросът е дали това е дълготрайна тенденция, или очакваното забавяне на щатската икономика ще помрачи партито

11:03 | 05.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Германските индустриални поръчки нараснаха през февруари, което подобри перспективите пред германската промишленост. Индустриалните поръчки се увеличиха с 4,8% на месечна база спрямо 0,5% на месечна база през януари. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха много по-скромен ръст от 0,3 на сто. 

На годишна база поръчките все още са по-малко с почти 6%. След резкия спад от миналото лято насам поръчките се възстановяват през последните месеци. В сравнение с ноември миналата година индустриалните поръчки са се увеличили с повече от 7%.

Големите поръчки в производството на други превозни средства (сезонно и календарно изгладени +55,9% спрямо предходния месец) допринесоха значително за положителния тренд през февруари 2023 г., отчитат статистиците от Висбаден. В тази категория влизат строителството на кораби, железопътни превозни средства, самолети и космически кораби, както и военни превозни средства.

Освен това върху общия резултат силно влияние оказват и увеличенията на поръчките в областта на производството на моторни превозни средства и двигатели за тях (+3,7%) и в областта на машиностроенето (+2,8%).

 

Докато новите поръчки в сектора на капиталовите стоки, който включва и производството на други превозни средства, нарастват със 7,3% през февруари 2023 г. спрямо предходния месец, в сектора на междинните стоки те се увеличават само с 1,3%. В сектора на потребителските стоки новите поръчки се повишават с 1,9%.

Поръчките от вътрешния пазар се увеличават с 5,6% спрямо предходния месец, докато поръчките от чужбина нарастват с 4,2%. Поръчките от еврозоната се покачват с 8,9%, докато тези от останалия свят растат само с 1,4%.

Тези силни данни подхранват неотдавнашния оптимизъм в германската промишленост. Интересно е, че производствените очаквания тъкмо бяха започнали отново да отслабват след първоначалния ентусиазъм от повторното отваряне на китайския пазар в началото на годината, коментират от ING Bank. 

В перспектива очакванията за германската промишленост явно се подобряват, макар че голямото натрупване на запаси от миналото лято насам вероятно все още ще оказва влияние върху производството в краткосрочен план. Въпросът обаче е дали днешният ръст на новите поръчки е началото на индустриално съживяване, или очакваното забавяне на икономиката на САЩ, последиците от последните сътресения на финансовите пазари и по-широкото въздействие на затягането на паричната политика отново ще развалят празника, коментират от нидерландската банка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още