IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със спад в добивната промишленост и енергийна продукция започва годината у нас

Индексът на промишленото производство се свива с 3% на месечна и с 4,3% на годишна база, отчете НСИ

12:36 | 10.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Промишленото производство в България се свива с 3% през януари на месечна и с 4,3% на годишна база, притиснато от спада в добивната промишленост и производството на електроенергия, топлоенергия и газ, показват нови предварителни и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индекси на промишленото производство (2015 = 100)
Източник: НСИ Източник: НСИ

Месечни изменения

През януари НСИ отчита намаление в добивната промишленост - с 10,9%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5%, и в преработващата промишленост - с 1,9%.

По-значителен месечен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 23,3%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 14,1%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 13%, производството на мебели - с 11,9%.

Статистиката регистрира ръст при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 31%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 25,9%, производството на тютюневи изделия - с 19%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 10,4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 9,6%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
(Сезонно изгладени) Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишни изменения

По данни на НСИ на годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 28,9%, и в добивната промишленост - с 18,5%, а увеличение - в преработващата промишленост - с 4%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо януари 2022 година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 58,2%, производството на превозни средства, без автомобили - с 49,6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 33,8%, производството на тютюневи изделия - с 25,9%.

В НСИ регистрират спад при: производството на химични продукти - с 30,2%, производството на мебели - с 28,1%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 22,7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 21,2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 21,1%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
(Календарно изгладени) Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още