IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да може да се намесва в производството в кризисни ситуации

Комисията иска да получи правото да се намесва преференциално в производството на стоки, свързани с кризи 

07:15 | 02.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

В случай на кризи като пандемията от коронавируса или руската война срещу Украйна Европейската комисия възнамерява да може да налага на предприятията изисквания за производство. Конкретно това означава преференциално третиране на определени поръчки за производство на „стоки, свързани с кризата", става ясно от проектозакон, получен от Deutsche Presse-Agentur.

Първоначално компаниите трябва да правят това на доброволна основа. Въпреки това, ако не приемат препоръките, ЕК може „при извънредни обстоятелства" да задължи фирмите да дадат приоритет на определени поръчки, съобщи и Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Освен това в екстремни случаи на държавите от ЕС може да бъде наредено да създадат резерви от важни стоки. И в този случай първоначално не е ясно за кои точно стоки става въпрос. В проекта се посочва само, че стоки и услуги от стратегическо значение са тези, които са „недиверсифицируеми и незаменяеми и са необходими за функционирането на вътрешния пазар в стратегически важни области на икономиката“. 

Проектът обаче все още подлежи на промяна. Той все още не е официално представен от Комисията. Очаква се кабинетът на Урсула фон дер Лайен да вземе решение до десет дни. Освен това държавите от ЕС и Европейският парламент като съзаконодатели ще трябва да договорят компромис. Обикновено това отнема няколко месеца, но в някои случаи и много повече.

Като цяло проектът предвижда три етапа: Аварийно планиране, режим на бдителност и авариен режим. Принудителните мерки по отношение на дружествата следва да са възможни само след обявяването на извънреден режим. Такъв може да бъде случаят, например, ако вече е имало сериозни смущения на вътрешния пазар. Предвижда се аварийният режим да бъде ограничен до шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
Скоро сигурно ще искат да се намесват и в правенето на деца :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още