IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога в България ще стане възможно рециклирането на матраци?

Пазарът на матраци у нас за последните пет години се е удвоил, каза Диана Харлова

22:09 | 23.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Eвропейската асоциация на индустрията за легла и матраци работи върху създаването на еко норми за производителите на матраци така че продуктът да бъде конструиран по начин, който да позволи последващото му рециклиране. В България в момента не се рециклират матраци, защото не е намерен начин, по който това да се случи, но скоро ще е задължително заради изискванията.

Това каза Диана Харлова, член на УС на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост и член на борда на Eвропейската асоциация на индустрията за легла и матраци, в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът сподели, че в Нидерландия се намира първия по рода си завод за рециклиране на матраци. От там могат да се видят добрите практики, за да се реализира по начин, който да бъде устойчив и да се направи затворен цикъл на продукта.

„Във Франция и Белгия вече има въведени такива практики, а българските производители също ще бъдат задължени да го направят, защото според Европейската комисия максимум до две години тези норми ще бъдат задължителни“, посочи Харлова.

Тя отбеляза, че пазарът на матраци в България за последните пет години се е удвоил. „Не малка част от продукцията е предназначена за износ, който се е увеличил значително. На първо място експортен търговски партньор са САЩ, също Дания и Нидерландия. Изнасяме матраци в над 30 държави, достигайки дестинации като Япония, Саудитска Арабия, Малдиви“, посочи събеседникът.

Общото производство на матраци на всички компании в България достига един милион броя на година. Това е много добър ръст, защото преди пет години произвеждахме около 400 хиляди броя. „Стоим много добре като имидж и качество на продукта”, изтъкна Харлова.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още