IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Свилоза" отново спира работа за неопределено време заради липса на дървесина

Химическият комбинат в Свищов прекрати временно дейността си и през октомври миналата година

14:01 | 14.06.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-големият завод за производство на целулоза в България – този на „Свилоза“, преустановява за неопределено време производствената си дейност поради липса на дървесина. Това съобщават, без да дават повече подробности, от химическия комбинат в Свищов.

Това обаче не е прецедент - „Свилоза" прекрати временно работа заради липса на дървесина през октомври миналата година. И тогава липсваше яснота колко дълго ще продължи принудителният престой на химическия комбинат и дали ще се стигне до съкращения на работници.

Изпълнителният директор на дружеството инж. Михаил Колчев коментира по онова време, че солидният резерв на дървесина в химическия комбинат в Свищов вече е изчерпан, суровина няма, а и е с рекордни цени, затова заводът за целулоза спира работа. 

„Цените на дървесината ескалираха. При нас цената стигна 150 лева за тон, което никога не се е случвало досега. Това е първо спиране на „Свилоза“ за дървесина от три години насам“, казва през октомври мениджърът.

За нормалното протичане на производствената дейност на комбината са необходими около 40 000 тона дървесина месечно.

Предприятието е най-големият работодател в община Свищов и осигурява около 500 работни места.

Колчев предположи през октомври, че може и да се стигне до освобождаване на персонал.

Още тогава мениджърът е уведомил за ситуацията Министерството на земеделието и храните, проведени са срещи с ръководители на държавни институции, но мерки не са предприети.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Имам некои подозрения, че са работели с руска дървесина. РФ спря износа на дървесина и десетки държави изреваха на умряло. Кво се оказа? Че и това влиза в икономиката на една държава? Пък ние си мислихме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
stefsto
преди 2 години
Цената на хартията, като вторична суровина е безумно ниска и никой няма интерес да връща хартия на вторични суровини. Политиката на държавата в това отношение е безумна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Тия от СвищоФ са *** соц остатъците , в завод да работят и то за целулоза Абе селчовци преквалифицирате се е инфлуенсъри ,блогъри ,PR специалисти ,в краен случай социолози станете ,психолози Вие целулозни работници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още