IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Boeing започва продажба на акции за 19 млрд. долара, за да предотврати понижаване на рейтинга

Това би било най-голямата продажба на акции от компания в САЩ през последните години

22:07 | 28.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Boeing започна продажба на акции в размер на близо 19 млрд. долара, една от най-големите в историята за публична компания, за да отговори на нуждите си от ликвидни средства и да предотврати евентуално понижаване на рейтинга до неинвестиционна степен, пише Bloomberg.

Компанията е предложила да продаде 90 млн. обикновени акции и дялове в размер на 5 млрд. долара в чуждестранни компании, които се търгуват на американски фондови пазари, съобщава самолетостроителят в комюнике.

Само обикновените акции ще възлязат на малко под 14 млрд. долара въз основа на цената в края на петъчната търговия от 155,01 долара. Това би било най-голямата продажба на акции от компания в САЩ, откакто SoftBank Group Corp. продаде част от дела си в T-Mobile US Inc. през 2020 г., сочат събрани от Bloomberg данни.

Книжата на Boeing поевтиняват с 1,4% в Ню Йорк. Те са отбелязали спад от близо 40% тази година до края на търговията в петък, което поставя компанията на второ място сред най-слабо представящите се в бенчмарка Dow Jones Industrial Average.

Самолетостроителят може да набере общо около 21,8 млрд. долара въз основа на изчисления на Bloomberg.

Приливът на средства ще изпълни една от най-неотложните задачи пред новия главен изпълнителен директор Кели Ортберг. Той трябва да се справя с финансово положение под натиск поради годините на сътресения и последиците от стачката на работниците, която навлезе в седмата си седмица и осакатява производството на най-продавания модел на компанията 737 Max. Boeing се нуждае от средствата и за да запази инвестиционния си кредитен рейтинг и да финансира засилването на производството си след края на стачката.

Компанията е напът да използва около 4 млрд. долара през четвъртото тримесечие, с които изразходените средства за годината ще достигнат около 14 млрд. долара. Самолетостроителят очаква да продължи да харчи пари през първото полугодие на следващата година с възобновяването на работата в заводите му, включително на поточните линии на най-продавания ѝ самолет 737 Max.

Миналата седмица работниците в заводите на Boeing гласуваха да отхвърлят новото предложение за колективен трудов договор на компанията, което включваше повишаване на заплатите с 35% в рамките на три години. Компанията планира да намали служителите си с около 10%, съобщи Ортберг в меморандум до работниците на 11 октомври.

На 21 октомври компанията получи разрешение от Комисията по ценните книжа и борсите да продаде акции и дълг на стойност 25 млрд. долара. Boeing има и отделно ново кредитно споразумение в размер на 10 млрд. долара, което ѝ дава „допълнителен краткосрочен достъп до ликвидни средства, докато преминава през трудна среда“.

Ортберг обмисля също варианти да опрости широкия портфейл на Boeing. Той започна преглед на бизнесите на компанията, който се очаква да бъде завършен до края на годината. Компанията обмисля варианти за бъдещето на изпитващата затруднения програма за космически капсули Starliner като част от прегледа, съобщи Bloomberg News.

Като част от предлагането дяловете на чуждестранни компании ще представляват 1/20-та от интереса към новоемитирани задължително конвертируеми преференциални акции, които ще бъдат конвертирани през октомври 2027 г. или по-рано въз основа на предварително определена формула, се казва в съобщението.

Тригодишните конвертируеми акции ще предлагат дивидент от 6% до 6,5% и конверсионна премия от 17,5% до 22,5%, съгласно условията, видени от Bloomberg News.

PJT Partners е финансов консултант на Boeing, съобщава компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още