IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Boeing планира продажба на нови акции и конвертируеми облигации за 15 млрд. долара

Точното време за увеличението на капитала още не е определено и не е ясно

22:44 | 16.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Boeing се доближава до изпълнението на план за набиране на около 15 млрд. долара с обикновени акции и конвертируеми облигации, съобщават за Ройтерс четирима души, запознати с въпроса.

Компанията заяви във вторник в регулаторни документи, че може да набере до 25 млрд. долара в акции и дългове с рейтинг от инвестиционен клас. Един от източниците предупреждава, че продажбата на акции за 15 млрд. долара обаче може да не е достатъчна за Boeing, за да преодолее кризата, в която изпадна.

Гигантът се сблъска със засилен регулаторен контрол, производствени ограничения и загуба на доверие от страна на клиентите, откакто панел на вратата на самолет 737 MAX се откърти по време на полет в началото на януари. Акциите на дружеството поевтиняват с над 40% тази година.

Вчера стана ясно, че от Boeing са сключили кредитно споразумение за 10 млрд. долара с консорциум от банки - Bank of America, Citibank, Goldman Sachs и JPMorgan.

Според източниците на Ройтерс на пазарите ще бъдат предложени нови акции за приблизително 10 млрд. долара и конвертируеми облигации за 5 млрд. долара.

Точното време за увеличението на капитала още не е определено и не е ясно. Вероятно това ще се случи след публикуването на финансовия отчет.

Според инвеститори увеличение на капитала трябва да се проведе и след прекратяването на стачката на работниците на Западния бряг на САЩ.

Boeing изгори по-малко свободни пари от очакваното през третото тримесечие, но може да няма друг избор, освен да действа преди края на стачката, за да защити рейтинга от инвестиционен клас, казват двама от източниците на Ройтерс.

Друг източник посочва, че тригодишна задължителна конвертируема облигация ще изплаща 7-8% годишен купон и ще може да се конвертира в акции с премия от 20% над текущата цена.

Трите водещи рейтингови агенции – S&P, Moody’s и Fitch – предупредиха, че ще намалят рейтингите на Boeing до боклук, ако компанията натрупа нов дълг, без да погаси съществуващи дългове. Същевременно дългове за 11 млрд. долара падежират в периода до 1 февруари 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още