IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АПИ предупреди, че може да въведе винетки за Софийския околовръстен път

Пътната агенция посочва, че Столична община бави споразумението за съвместно поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа

13:36 | 28.09.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) предупреди, че има опасност да въведе винетки за преминаване по Софийския околовръстен път. Като причина за това от АПИ посочват, че новото ръководство на Столична община "необяснимо" бави споразумението с агенцията за съвместно поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината и вече е задлъжняла със стотици хиляди лева.

В годините назад Софийският околовръстен път се е поддържал въз основа  на споразумителни протоколи, на чиято база се поделят отговорностите по поддържането на трасето, а жителите на София го използват, без да е необходима е-винетка, каквато се изисква за ползването на републиканска пътна мрежа.

Столична община също така вече 5 месеца не решава проблема с укрепването на надлеза при детелината на бул. "България" и Софийския околовръстен път към кв. "Бояна" и движението не може да бъде пуснато, посочват от АПИ. Според агенцията местната власт отказва да подпише споразумение с нея за тези дейности. АПИ не може да предприеме нужните дейности по укрепване на моста, тъй като имотът, в който те трябва да се извършват, е на Столична община.

Според становище на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), изготвено по възлагане от общината, под надлеза може да бъде пуснат трафикът, при условие че мостът е предпазен от удар. От АПИ посочват, че са имали готовност да извършат нужните дейности по съоръжението според правомощията си и да пуснат движението още на 15 септември, но не е постигнато единодействие с общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 28.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още