IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дронове ще владеят небето над Великобритания до три години

Мащабното разгръщане на технологията ще подкрепи търговската ѝ употреба

23:00 | 25.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

„Рояци“ от дронове ще кръстосват британското небе до три години, изтъква регулаторът на въздушното пространство на страната, цитиран от Telegraph.

Съгласно плановете, „широкомащабното“ внедряване на безпилотните летателни апарати ще бъде въведено до 2027 г., отключвайки способността за транспортиране на химиотерапевтични лекарства до болници, поща до отдалечени места и дефибрилатори за спешни случаи.

Службата за гражданска авиация (CAA) обяви, че се подготвя за „редовни и рутинни“ полети с дронове, които в момента са разрешени само в определено въздушно пространство, за да се избегне рискът от сблъсък с други самолети.

Междувременно американският технологичен гигант Amazon заяви, че се готви да започне доставки с дронове в Обединеното кралство до края на годината, като част от тестове съвместно със CAA.

Регулаторът казва, че тези изпитания ще бъдат първата стъпка към мащабното разполагане на автономни дронове, който ще споделят небето със самолети, хеликоптери и ентусиасти като парапланеристи и авиомодели

Полетите с дронове по-бавно набират популярност във Великобритания в сравнение със САЩ и континентална Европа, където разпоредбите вече позволяват транспортиране на пакети и продукти до вкъщи по въздуха.

Натовареното въздушно пространство на Великобритания  предизвика опасения сред пилотите, които смятат, че превозните средства не са безопасни и трябва да бъдат оборудвани с усъвършенствана технология за избягване на сблъсъци.

CAA казва, че операторите на дронове ще трябва да покажат, че разполагат с адекватна технология за „откриване и избягване“ на инциденти и рискове от сблъсък като част от търговската употреба на машината.

Регулаторът добавя, че промените ще създадат „съгласуван път към широкомащабни рутинни операции в Обединеното кралство“.

Към днешна дата полетите във Великобритания са разрешени само, когато въздушното пространство е специално отделено за дронове. Amazon тества дронове в Кеймбриджшир, но прекрати дейността, без да направи нито една търговска доставка.

Оттогава компанията обяви планове за възобновяване на полетите в Обединеното кралство до края на годината, въпреки че не посочва къде ще се извършват.

Шест оператора на дронове, включително Amazon и Националната полицейска въздушна служба на страната, ще извършат пробни полети с дронове тази година. CAA заяви, че ще актуализира разпоредбите през следващите години, за да проправи пътя за редовни търговски полети до 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още