IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Датска група преговаря за придобиване на звено на Deutsche Bahn за 14 млрд. евро

DSV вече е успяла да спечели подкрепата на управителния съвет на германските железници и планира да ограничи съкращенията на персонала в DB Schenker

12:18 | 12.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Датската компания DSV A/S води преговори за придобиване на логистичното звено на Deutsche Bahn AG в сделка за 14 млрд. евро, която, ако бъде реализиране, ще се превърне в най-големите в транспортната индустрия, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Датската група е спечелила подкрепата на управителния съвет на Deutsche Bahn, побеждавайки съперника CVC Capital Partners, добавят източниците. DSV вече финализира условията по сделката за закупуването на DB Schenker и може да подпише споразумение още тази седмица.

Всяка сделка все пак ще се нуждае от одобрение от надзорния съвет на държавната Deutsche Bahn, изтъкват източниците. Той се състои от 20 места, разделени поравно между акционерите и представителите на труда.

Влиятелният профсъюз Verdi се обяви против сделката и въпреки че няма място в надзорния съвет, може да се опита да окаже влияние върху представителите на труда. Има риск някои германски политици да се опитат да провалят сделка.

Акциите на DSV поскъпват с 9,7%, записвайки най-големия си ръст от април 2021 г.

В понеделник CVC изпрати писма до управителния и надзорния съвет на Deutsche Bahn, настоявайки да разгледа напълно алтернативната оферта, която според нея е по-добра. Предложението ще позволи на Deutsche Bahn да реинвестира 1 млрд. евро, за да запази дял до 24,9%, което според CVC ще донесе гарантирани приходи от 2 до 2,5 млрд. евро.

Самата DSV миналата седмица се ангажира да ограничи съкращенията на персонала до между 1600 и 1900 позиции в централата на Schenker в Германия. Групата изтъква, че няма да намали работните места на административните служители. Самата Schenker съкращава около 800 до 900 работни места в Германия до 2028 г. в рамките на собствената си програма за преструктуриране.

В надпреварата за придобиване на звеното на Deutsche Bahn първоначално се включиха и фирми с фокус върху придобиванията (buyout firms), включително Advent International, Bain Capital. Blackstone Inc. също е проявила интерес.

DB Schenker транспортира стоки по суша, въздух и вода и осигурява работа на 74 500 души в около 2100 локации в световен мащаб. Компанията отчита рекордна оперативна печалба за първото полугодие на 2021 г. от близо 630 млн. евро заради голямото търсене на логистични услуги. Това е на фона на загубата на компанията майка Deutsche Bahn заради ефектите от пандемията в размер на 975 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още