IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството обсъжда вариант да поеме контрола над буферните паркинги по границите

Работна група трябва да предложи решение на проблема до края на септември

18:30 | 09.09.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правителството обсъжда възможността държавата да поеме управлението на буферните паркинги по границите, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Превозвачи сигнализираха, че престоят на частните паркинги не може да бъде избегнат, а за него се заплащат високи такси, които се различават за българските и чуждестранните камиони. Същевременно на тях няма места заради интензивния трафик.

Миналата седмица Националната агенция за приходите (НАП) и ДАНС започнаха проверка на буферните паркинги, разположени пред граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово, Капитан Андреево, Русе и  Видин заради проблемите с преминаването на тежкотоварни автомобили през тях. НАП не установи нарушения, предстои да станат ясни и резултатите от проверката на ДАНС.

Работна група, създадена от премиера, трябва да предложи трайно решение на проблема, като целта е да бъдат предприети и спешни мерки за облекчаване на трафика, максимално да се намали времето за изчакване, да се осигури равнопоставеност на товарните превозни средства и предвидимост в процеса на обработката им.

Работната група ще обсъди и възможността държавата изцяло да поеме контрола над буферните паркинги, които като прилежаща инфраструктура също са свързана с контрола на границата. Експертите ще следят и темата по линия на Комисията за защита на конкуренцията, която през месец март тази година се е самосезирала за наличие на нарушения на антитръстовото законодателство във връзка с управлението на буферния паркинг, находящ се в непосредствена близост до ГКПП „Дунав мост“.

Работната група има срок до края на септември да предостави резултатите от дейността си и извършените проверки. Групата е оглавена от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и в нея участват министрите на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на земеделието и храните Георги Тахов, изпълнителният директорите на Националната агенция за приходите Румен Спецов, на Агенция „Митници“ Георги Димов и на Главна дирекция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи Антон Златанов, и д-р Светлозар Патарински – изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Обсъжда се България да бъде заобиколена

„В момента Турция, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния обсъждат начини България да бъде заобиколена и да няма транспортни коридори. Това означава, че бизнесът ще напусне България, ще има намаление на приходите в хазната, загуба на работни места и понижение на заплатите в България“, каза днес пред bTV бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов.

„Тези частни паркинги възникнаха първо на „Капитан Андреево“ през 2020 г. Същите опашки, които в момента имаме на Русе и Видин, се случват на „Капитан Андреево" през 2020 година“, каза той.

Христанов подчерта, че България е тежко критикувана заради проблема по време на конференцията на превозвачите в Ташкент.

Той изказа мнението, че е нужно решение „всякаква инфраструктура, свързана с контрол на границите, да бъде държавна и да бъдат изхвърлени всякакви прогнили частни интереси“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още