IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС предвижда граничните паспортни проверки да бъдат само с машина от октомври

Това ще ускори движението на опашките и електронните проверки

15:25 | 03.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Oli Scarff/Getty Images
Снимка: Oli Scarff/Getty Images

От октомври тази година се предвижда ръчните паспортни проверки при влизане от държава извън Шенгенското споразумение в страна от ЕС да отпаднат и да се използват само проверки чрез машини. Това съобщи днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси. Той уточни, че в следващите дни се очаква държавите от ЕС да потвърдят готовността си за въвеждането на новата система, а след това ще бъде определена дата за преминаване към напълно машинни паспортни гранични проверки.

ЕК вече обяви, че се стреми новата система да влезе в действие от 10 ноември, посочи говорителят. Системата предвижда свързване на различните бази данни. Милиони посетители в Европа ще пътуват по-бързо и лесно. С влизането в действие на тази система паспортите повече няма да се проверяват ръчно, това ще ускори движението на опашките и електронните проверки, допълни той.

Говорителят отбеляза, че през пролетта на следващата година се предвижда да заработи системата за предварително заявяване на пътуване до ЕС от гражданите на над 60 страни по света, за които не се изисква виза при краткосрочен престой. Издадените от тази система одобрения ще важат за три години или до изтичането на валидността на паспорта, чийто номер е посочен при тяхното заявяване.

При автоматизираните гранични проверки пътниците използват машини, които разчитат данните в биометричните им паспорти и ги сравняват с лицето и отпечатъците на преминаващия. В някои държави от ЕС е възможно и преминаването на тези проверки с лични карти с вграден чип.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още