IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Метрото в Солун тръгва през ноември

Естакадата, заобикаляща града, ще бъде завършена до пролетта на 2027 г., обеща гръцкият премиер

17:07 | 28.08.24 г.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис при посещение в солунското метро през май тази година. Снимка: БГНЕС/EPA/ALEXANDROS AVRAMIDIS
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис при посещение в солунското метро през май тази година. Снимка: БГНЕС/EPA/ALEXANDROS AVRAMIDIS

След десетилетия отлагане основната линия на метрото в Солун в Гърция ще започне да функционира през ноември, съобщават от Министерството на инфраструктурата на Гърция, цитирани от ekathimerini.com.

Разширението до предградието Каламария обаче ще се забави и ще бъде открито едва в края на 2025 г., посочват още от министерството.

В присъствието на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис ръководството на министерството представи и напредъка по други инфраструктурни проекти в Северна Гърция, включително естакадата, заобикаляща Солун, която ще бъде завършена до 2027 г., железопътните връзки с пристанището, подобряването на сигнализацията на железопътната линия до границата със Северна Македония, добавянето на 140 автобуса към автопарка на Солун, отводнителните работи и изграждането или обновяването на обществени сгради.

Ден по-рано в Солун Мицотакис обеща, че метрото ще започне да работи на 30 ноември. "След много откривания, които всъщност не бяха откривания, след презентации и спорове, имам удоволствието да обявя, че солунското метро ще бъде предадено - не открито, а предадено - на гражданите на 30 ноември", заяви той на събитие в Солунската концертна зала.

През май тази година премиерът се включи в първия пробен курс на влак с пътници в солунското метро.

Мицотакис беше във втория по големина град в страната, за да присъства на представянето на нова цифрова платформа за плановете за регионално развитие и на правителствения план за стимулиране на растежа в Северна Гърция.

Той обеща и нова онкологична болница и завършване на естакадата в Солун до пролетта на 2027 г.

Посещението на премиера се състоя няколко дни преди откриването на Солунския международен панаир, където се очаква Мицотакис да представи плановете и целите на своето правителство за следващите три години от втория му мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още