IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Столична община избират имена на бъдещите метростанции

При разширението на метрото с нови спирки се вземат наименованията на кварталите, които те ще обслужват

16:52 | 28.08.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията по транспорт към Столичният общински съвет взе решение как да бъдат именувани новите станции от разширението на метрото, съобщи на сайта си Столична община. Предложението за имената е направено от изпълнителния директор на "Метрополитен" проф. Стоян Братоев, а докладът е внесен за разглеждане от общински съветници от различни политически групи.

Предстои решенията на транспортната комисия да бъдат потвърдени и на сесия на Столичния общинския съвет през септември.  

Шестте спирки на метрото през кв. “Слатина“ ще се наричат: „Ситняково“, „Гео Милев“, „Слатина“, „Шипченски проход“, „Арена София“ и „Тракия“. Това е участъкът от 6 км – ул. “Шипка“, кв. “Гео Милев“, кв. “Слатина“, зала „Арена София“, бул. “Цариградско шосе“, който в момента се строи и се предвижда да бъде завършен през 2027 г.

Имената са подбрани с цел да бъде създаден ясен ориентир къде се намират метростанциите и кои квартали обслужват. Наименованието „Тракия“ е избрано във връзка с разположението на метростацията на бул. “Цариградско шосе“, който води към автомагистралата със същото име. По идея на „Метрополитен“ заедно със Съюза на тракийските дружества в България ще започне подготовка на архитектурни пана, които да се разположат на станцията.

Последната метростанция от разширението на Линия 3 по бул. “Владимир Вазов“ ще се нарича „Хемус“ на името на автомагистралата в тази посока. Другите две от общо трите станции са: „Ген. Владимир Вазов“ и „Стадион Георги Аспарухов“.

Подобно е и решението за планираните за строителство станции при бъдещото разширение в „Люлин“. Тук ще се изградят две спирки на метрото и те ще носят имената “Царица Йоанна“ и „Струма“. За разширението на Линия 1 след метростанция „Люлин” в посока западната дъга на "Околовръстния път" се провежда процедура за избор на изпълнител.

Станцията, която се изгражда в кв. “Обеля“, ще се нарича „Панчо Владигеров“ на едноименния булевард в район „Връбница“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още