IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Върви се към изграждане на тунел на Околовръстния път на София между "Бъкстон" и "Горна баня"

Пътната агенция обмисля да обяви международен конкурс, за да събере предложения за участъка

12:36 | 25.08.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обмисля да обяви конкурс, за да събере предложения за строителството на Околовръстното шосе  на София в участъка между кв. „Бъкстон“ и кв. „Овча купел“.

Това съобщи председателят на управителния съвет (УС) на пътната агенция инж. Йордан Вълчев в ефира на БНТ, предава БТА.

Той уточни, че ще се разгледат всички възможни варианти за изграждането на пътната артерия, вкл. и тунел.

Предложението за изграждане на тунел между „Бъкстон“ и „Горна баня“ лансира преди дни лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, заедно с бившия министър на регионалното развитие Николай Нанков и бившият кмет на София Йорданка Фандъкова.

Според тях разширението на отсечката ще затвори за минимум две години кръстовището на Околовръстния път с бул. „Цар Борис III“, което ще блокира трафика от и към Перник. Ако се построи тунел, движението няма да бъде спирано и строителството няма да пречи на ежедневието на хората, както и ще позволи запазването на съществуващия път.

Вълчев посочи, че след като е започнал работа в управителния съвет на пътната агенция преди девет месеца, една от основните му задачи е била да възобнови процеса по довършването на Околовръстния път. „Първото нещо, което направих, е да организирам транспортен анализ на трафика в района, на този участък - най-натовареният, между "Бъкстон" и "Овча купел", добави той. 

Този анализ показа много увеличен трафик в района и нуждата от спешно извършване на това строителство, подчерта той.

Според него идейният проект на Столична община за този участък има недостатъци. Към момента са подадени около 1000 оплаквания от този проект.

Вълчев обясни, че има подаден и алтернативен проект, както и че граждани и фирми са предлагали проекти за тунели. За да се решат тези неизяснени казуси, пътната агенция обмисля да обяви конкурс за идея, вероятно международен.

По негови оценки проектът може да струва между 600 млн. и 1 млрд. лева, а строителството може да отнеме около две години. Преди това обаче трябва да се проведат определени процедури и одобрения, които ще отнемат повече време.

Председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ каза още, че се планира премахване на последния светофар на Околовръстния път при Казичене, където ще бъде изграден подлез.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 25.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още