IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От понеделник БДЖ пуска още от новите вагони по линията София-Бургас

Те ще бъдат композирани във влака, които тръгва от Централна гара в 16:30 ч.

17:04 | 09.08.24 г.
Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията
Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

От понеделник, 12 август, БДЖ ще пусне в движение още от новопристигналите германски вагони, доставени от Deutsche Bahn,  съобщават от българските железници. Те ще влязат в съставите на бързия влак „Чайка“, който пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската линия.

Вагоните ще бъдат част от влака, който заминава от Централна гара в София в 16:30 ч. и пристига в Бургас в 22:45 ч. Наобратно влакът тръгва от Бургас в 05:15 ч. и пристига в София в 11:39 ч.

Скоро се предвижда нови вагони да бъдат включени и във влаковете, които пътуват по направлението София – Варна – София.

Първите модернизирани вагони бяха докарани в България в края на май с идеята да се движат по най-дългите направления в страната и към всяка композиция да има вагон-ресторант. Още през юни обаче част от тях бяха извадени от употреба за профилактика заради интензивната употреба. Очаква се наесен в България да пристигне екип от Deutsche Bahn, който да проведе обучение за поддръжката на вагоните.

Договорът за германските вагони е на стойност 30,5 млн. лв. и включва доставката на общо 76 пътнически вагона на цена по над 390 хил. лв. всеки. По план с тях  БДЖ да модернизира над 20% от подвижния си състав.

Всеки от вагоните разполага с 80 седящи места и максимална скорост на движение до 200 км/ч. Подвижният състав е без купета, тип отворено пространство и е оборудван с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака. Шест от вагоните са приспособени за трудноподвижни лица, а всички 76 вагона разполагат с ергономични седалки. Разполагат също с контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене над всяко седящо място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още