IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Резултатите на Air France-KLM за тримесечието се оказаха под очакванията

Компанията се позова на разходите за единица продукция и по-високите цени на горивата

10:53 | 25.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Авиокомпанията Air France-KLM отчете в четвъртък по-лош от очакваното спад на оперативния си резултат, позовавайки се на разходите за единица продукция и по-високите цени на горивата. Това подчертава натиска върху разходите и приходите върху сектора, съобщава Ройтерс.

Оперативната печалба на френско-нидерландската група е намалял с 200 млн. евро до 513 млн. евро спрямо миналата година. Резултатът е под оценките за 547 млн. евро, очаквани в консенсусна прогноза, представена от компанията.

„Второто тримесечие на 2024 г. потвърди все по-предизвикателната среда за авиацията, с нарастващи цени на горивата и продължаващ натиск върху разходите“, казва главният изпълнителен директор на групата Бенджамин Смит в изявление.

Компанията подчерта, че увеличението на разходите идва от заплати, свързани с трудови договори както в Air France, така и в KLM, както и от по-високите такси на летищата Схипхол и Париж, но добави, че разходите за прекъсвания са се стабилизирали, конкретно в KLM.

Air France-KLM заяви, че вече е предприела строги икономии, след като през април обяви, че ще намали разходите след първото тримесечие, което вече беше белязано от прекъсвания. Това включва замразяване на наемането на помощен персонал.

Приходите са нараснали с 4,3% до 7,95 млрд. евро между месеците април и юни, в съответствие с очакванията, въпреки че компанията отбеляза, че Олимпийските игри са имали въздействие от 40 млн. евро.

Групата публикува предупреждение за печалбата си по-рано този месец, тъй като Олимпийските игри 2024 в Париж, които се провеждат от 26 юли до 11 август, са накарали някои хора да преосмислят плановете си за пътуване, каза тогава Air France-KLM в изявление.

Германският конкурент Deutsche Lufthansa по-рано този месец снижи насоките си за печалбa за 2024 г. за втори път и издаде предупреждение за печалба за второто си тримесечие миналата седмица поради по-слабата печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още