IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Ryanair се срива близо наполовина през тримесечието

Основната причина са ниските цени на билетите

10:07 | 22.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нискобюджетната авиолиния Ryanair в понеделник отчете спад от 46% на печалбата преди данъците за тримесечието април-юни на годишна база, оставайки под оценките на анализаторите, и предупреди, че цените за ключовите летни месеци ще бъдат „значително по-ниски“ от миналата година, съобщава Ройтерс.

Печалбата след данъците за тримесечието – първото финансово за компанията, възлиза на 360 млн. евро, доста под прогнозата за 538 млн. долара в анкета на компанията сред анализатори.

Средните цени на пътник са спаднали с 15% през тримесечието на годишна база, тъй като авиокомпанията е била принудена да се ангажира в „повече ценови стимули, отколкото очаквахме преди“, каза главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри.

„Макар че търсенето през второто тримесечие е силно, ценообразуването остава по-слабо, отколкото очаквахме. Сега прогнозираме билетите през второто тримесечие да бъдат значително по-ниски в сравнение с миналото лято“, каза той, говорейки за тримесечието юли-септември, когато Ryanair обикновено генерира по-голямата част от печалбата си.

Той заяви, че е твърде рано да прогнозират печалбата за цялата финансова година, която приключва на 31 март.

Главният финансов директор Нийл Сорахан каза, че според него ниските цени на билетите се дължи просто на потребителите, които са „малко по-пестеливи, малко по-внимателни“.

„Мисля, че току-що имахме две години на двуцифрен (процентен) растеж, както откъм цени, така и откъм трафик, затова сега има известен отпор“, каза той в интервю.

Запитан кога може да свърши тази слабост, той отговори: „Кой знае“.

Акциите на ирландската авиокомпания – най-голямата откъм брой на пътниците в Европа, поевтиняват с 24% спрямо върха от 8 април, отчасти заради ниските цени на билетите.

Ryanair заяви, че ще получи с 20 по-малко самолети Boeing 737 MAX спрямо планираното за пиковия летен сезон, по-малко от прогнозата за 23 самолета.

Компанията обаче отбеляза „подобрение в качеството и честотата на доставките“ от Boeing през последните месеци.

Сорахан заяви, че е „достатъчно уверен“, че Boeing ще възстанови изоставането и ще достави последните 50 самолета навреме за следващото лято и че доставките на новите, по-големи самолети MAX 10 ще започнат по график през 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още