IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторият медицински хеликоптер у нас ще лети от временна база край Сливен

Базата на летище Бършен ще бъде ремонтирана, за да обслужва машината, а след изграждане на постоянната база, ще бъде използвана за обучение

15:46 | 11.07.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Вторият медицински хеликоптер ще бъде позициониран във временна оперативна база на летище Бършен, обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Заедно с кмета на Сливен Стефан Радев той е дал старт на ремонтните дейности на базата, съобщават от пресцентъра на министерството.

Летището ще се използва временно до построяването на постоянна оперативна база, която ще се намира в близост. Планираният радиус на действие на машината е 170 км и през ноември двата хеликоптера, с които страната се очаква да разполага към този момент, ще покриват около 90% от страната.

„За да създадем условия за обслужване и опериране на втория хеликоптер, е необходимо базата на летище Бършен да бъде ремонтирана и оборудвана с работни помещения. Всички дейности по ремонта и сертифицирането на вертолетното летище ще приключат преди пристигането на хеликоптера“, каза Гвоздейков.

След изграждането на постоянна база има възможност временната да бъде използвана от „България Хели Мед Сървиз“ за обучение и подготовка на пилоти, каза министърът.

В момента се изгражда летище за медицинските хеликоптери в Сливен, а такива ще има още в Ямбол и Бургас. По думите на министъра географското разположение на Бършен дава възможност хеликоптерът да е на еднакво разстояние от градовете за оказване на спешна медицинска помощ по въздух.

Първият медицински хеликоптер пристигна в страната през януари, а вторият трябваше да е тук до края на юни, но заради забавяне на производствения процес срокът се измести до края на годината. Третият хеликоптер трябва да бъде доставен до 31 декември 2024 г.

Предвижда се в страната да бъдат изградени общо шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 11.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още