IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голям хуманоиден робот ще поддържа железопътната инфраструктура в Япония

Високата 12 метра машина напомня главния герой от филма Wall-E и разполага с широки рамене и ръце, които могат да бъдат оборудвани с четки за боядисване

13:52 | 08.07.24 г.
Снимка" Кадър от споделено видео в YouTube (AFP)
Снимка" Кадър от споделено видео в YouTube (AFP)

В Япония влезе в експлоатация голям хуманоиден робот, който ще служи за поддръжка на железопътната инфраструктура на островната страна, съобщава The Guardian.

Машината прилича на огромен злонамерен робот от научната фантастика в киното от 80-те години на миналия век, но новият хуманоиден служител на West Japan Railway е проектиран с фокус върху боядисването и реконструкцията.

От този месец голямата машина с огромни ръце и непропорционално малка глава, подобна на Wall-E, може да се движи по релси и ще бъде използвана за поддръжка на железопътната мрежа на West Japan Railway.

Операторът седи в кабината на камиона, към който е прикрепен и самият робот, „вижда“ през очите на машината с помощта на камери и управлява мощните ѝ крайници дистанционно.

С вертикален обсег от 12 метра, машината може да използва различни приспособления за ръцете си, за да носи предмети с тегло до 40 кг, да държи четка за боядисване или да използва резачка.

Засега основната задача на робота ще е фокусирана върху подрязването на клоните на дърветата около релсите и боядисването на металните рамки, които придържат кабелите над влаковете, разкриват от компанията.

Технологията ще помогне за запълване на недостига на работници в застаряващата икономика на Япония, като същевременно ще намали инцидентите сред персонала, като падане от високи места или претърпяване на токов удар.

„В бъдеще се надяваме да използваме машини за всички видове операции по поддръжката на нашата инфраструктура и това трябва да предостави пример за това как да се справим с недостига на работна ръка“, изтъква президентът на компанията Казуаки Хасегава.

Автоматизацията в Япония до голяма степен е свързана с икономическо оцеляване. През 2014 г. тогавашният премиер Шиндзо Абе обяви реформи, с които се надяваше, че ще помогне пазарът на роботи да достигне 21 млрд. долара до 2020 г. Докато страната се бори с липсата на достатъчно работници, тя се опитва да стане най-голямото общество в света, подкрепяно в много отношения от роботите.

Междувременно в Германия заработи за постоянно хуманоидният робот Digit, разработен от Agility Robotics. Машината се подвизава в склад на доставчика на логистични услуги GXO Logistics. Преди това машината работи там като част от пилотен проект в продължение на няколко месеца. И двете компании вече са постигнали споразумение, че роботът ще се използва за постоянно. Това вероятно ще бъде първата официална търговска експлоатация на хуманоиден робот и първото използване на хуманоиден робот като услуга (Robots-as-a-Service – RaaS).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още