IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от магистралата Русе – Велико Търново трябва да се строи с пари от бюджета

В момента се работи по отсечка от обхода на Бяла, за останалата част от трасето се чака проект, който ще бъде разгледан от пътната агенция

20:10 | 05.07.24 г.
Снимка: архив МРРБ
Снимка: архив МРРБ

Част от магистралата от Русе до Велико Търново през Бяла ще трябва да се строи с пари от бюджета. Това става ясно от изказване на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на парламентарния контрол.

За първите два участъка на магистралата се подготвя формуляр за кандидатстване за финансиране от Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, посочва Коритарова, цитирана от пресслужбата на регионалното министерство.

„Европейските средства няма да са достатъчни за финализиране изграждането им, затова ще бъде необходим допълнителен ресурс от държавния бюджет или друг източник на финансиране“, коментира тя пред депутатите.

За строителството на обхода на Бяла, който се изгражда в момента, има осигурени пари от бюджета. В момента в строителство са близо 8 км от обхода, за които има технически проект и разрешение за строеж. За останалите 27,5 км от участъка е представен технически проект, който предстои да се разгледа от експерти в Агенцията „Пътна инфраструктура“ за изразяване на становища, след което ще може да се представи на Експертния технико-икономически съвет към агенцията.

Регионалният министър посочва още, че в момента се изготвя технически проект на отсечката Русе – Бяла. Готовата разработка трябва да бъде предадена за разглеждане от Експертен технико-икономически съвет към АПИ в срок до 18 август.

Строителството е разделено на три участъка – „Русе – Бяла“ с дължина 40,24 км; „Обход на гр. Бяла“ с дължина 35,4 км и „Бяла – Велико Търново“ с дължина 57,2 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още