IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 459 млн. лева приходи от пътни такси влязоха в бюджета до края на юни

290 млн. лв. са постъпленията от тол такси, близо 155 млн. лв. от винетки, а над 14 млн. лв. от глоби, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“

17:06 | 02.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Приходите от тол такси от началото на годината до края на юни са над 290,413 млн. лева. От тях повече от 26,8 млн. лв. са от маршрутни карти, а 263,5 млн. лева от тол декларации. От контролната дейност -– наложени компенсаторни такси и актове за установяване на административни нарушения, са събрани над 14 млн. лв. Общите приходи от пътни такси – е-винетка, тол и контролни дейности, през първата половина на годината са над 459 млн. лева, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.

По данни на пътната агенция през първото шестмесечие на годината са продадени над 3,088 млн. броя е-винетки за повече от 154,8 млн. лева. От тях се вижда, че най-предпочитана от шофьорите е годишната винетка. До момента са купени над 1,493 млн. броя. Те са и най-изгодни за шофьорите, тъй като за ден ползване на цялата републиканска инфраструктура пътната такса е около 24 стотинки. След годишните винетки най-купувани са седмичните – най-1,008 млн. броя, следвани от уикенд винетки – 278 279 броя, месечните – 260 645 броя и тримесечни – 48 167 броя.

За втора поредна година цените на е-винетките за леки автомобили остават непроменени. Годишната е 87 лв., тримесечната – 48 лв., месечната – 27 лв., седмичната - 13 лв., а уикенд винетката е 9 лв.

Предвид активния летен сезон, когато много хора тръгват на път, Националното тол управление напомня, че на интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“, след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки шофьор може да провери крайния срок на електронната си винетка, независимо откъде е купена. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката се взима с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

От АПИ напомнят, че при купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация, преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка.

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат, съветват от АПИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още