IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing купува по-малкия си доставчик Spirit за 4,7 млрд. долара

Като част от сделката Airbus ще поеме дейността на дружеството в четири завода

10:36 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Boeing съобщи в понеделник, че купува производителя на самолетни фюзелажи Spirit AeroSystems в сделка за 4,7 млрд. долара, изцяло в акции, след месеци на преговори. Така компанията се опитва да направи стъпка към разрешаване на разрастващата се корпоративна и индустриална криза, която погълна и ключовия му доставчик, съобщава Ройтерс.

Boeing заяви, че общата стойност на сделката е около 8,3 млрд. долара заедно с дълга. Всяка обикновена акция на Spirit ще бъде обменена за между 0,15 и 0,15 акции на Boeing, което води до стойност на собствения капитал от около 37,25 долара на акция.

Книжата на Spirit приключиха търговията на цена от 32,87 долара в петък.

Отделно от това Airbus – също клиент на Spirit, заяви, че ще поеме основните дейности в четири завода на доставчика в САЩ, Северна Ирландия, Франция и Мароко, както и по-малки дейност в Уичита, щата Канзас.

Частта на сделката с Airbus е предизвикана от решението на Boeing да изкупи обратно бившето си дъщерно дружество, което пое Airbus и други компании като клиенти, след като стана независимо от Boeing преди около две десетилетия.

Тъй като свързаната с Airbus дейност губи пари, източници от индустрията казват, че европейският производител на самолети е искал компенсация от до 1 млрд. долара срещу поемането на заводите, които произвеждат стратегически части за моделите А350 и А220.

Airbus заяви, че ще получи компенсация в размер на 559 млн. долара от Spirit, в зависимост от последните детайли на сделките, като в същото време ще плати на Spirit символичното 1 долар за активите.

Spirit заяви, че планира да продаде и бизнесите и дейността си в Престуик, Шотландия, и Субанг, Малайзия, които подкрепят програми на Airbus. Освен това планира да продаде дейността си в Белфаст, Северна Ирландия, която не е част от програми, свързани с Airbus.

Boeing заяви, че се очаква сделката със Spirit да бъде приключена до средата на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още