IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънските власти са одобрили законодателството за възстановяване на ферибота Русе-Гюргево

Линията може да заработи още това лято

16:54 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Кисс13
Снимка: БГНЕС/Кисс13

Фериботна линия може да свързва Русе и Гюргево още това лято. На редовното си заседание на 28 юни румънското правителство одобри проект на нормативен акт, който предвижда възстановяване на фериботните превози, които да обслужват двата бряга при Дунав мост.

Става въпрос за повторно отваряне на стар пропускателен пункт, който е работил до 2005 г. Въвеждането му в експлоатация ще стане след изграждане на инфраструктурата, осигуряване на персонал и необходимите комуникации, става ясно ото решението, изпратен от правителствени източници до редакцията на БТА.

Най-малко 200 тира в денонощие ще могат да бъдат превозвани в една посока. Около 12-15 процента от трафика по Дунав мост ще може да бъде пренасочен по фериботната линия. Това ще облекчи значително трафика на Дунав мост, който в момента е изключително засилен заради летните отпуски и аварийния ремонт, започнал преди две седмици.

На 29 април правителствата на България и Румъния подписаха в Букурещ споразумение за откриването на българо-румънската граница на международен граничен контролно-пропускателен пункт Русе-Гюргево – ферибот.

Междувременно на среща с Матю Бойс, бивш помощник държавен секретар на САЩ и старши сътрудник в Института „Хъдзън“, Вашингтон,  и председателя на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова коментира, че от първостепенно значение за българската страна е изграждането на трети мост над р. Дунав при Русе и Гюргево.

Подготовката е на етап предпроектно проучване, което се финансира с европейски средства, посочи тя.

Зам.-министър Натова подчерта, че на ден в този участък преминават по 3500 камиона, а заради предстоящия ремонт на Дунав мост трафикът ще бъде силно затруднен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още