IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР ще глоби Столичната община, че не връща старото движение в центъра на столицата

Санкцията е по Закона за движение по пътищата и е за неизпълнение на съдебно решение, посочи вътрешният министър Калин Стоянов

13:39 | 27.06.24 г.
Снимка: Facebook/ "Спаси София"
Снимка: Facebook/ "Спаси София"

МВР ще глоби Столичната община между 2 хиляди и 7 хиляди лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, цитиран от БНР.

"Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по пътищата, както и евентуално сигнал до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, което реално е престъпление по Наказателния кодекс", коментира Стоянов.

Кметът на София Васил Терзиев няма да подава оставка, след като от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет я поискаха заради организацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий", а от СДВР излязоха със становище, че не е спазил закона.

"Ще настояваме да получим тълкувание от Върховния административен съд (ВАС) какво точно значи тяхното решение за новата организация на движение около НДК и към какво се очаква да върнем организацията на движението", каза Терзиев на брифинг в Столичния общински съвет (СОС), цитиран от БТА.

По думите му, колкото повече се говори и действа прибързано, толкова повече се задълбочава проблемът. "Видяхме как един проект с нужната целесъобразност, който страдаше от определени грешки в комуникацията и определени аспекти на изпълнението, се поде като предизборна тема и впоследствие това стана много по-голям проблем", посочи столичният кмет и добави, че така се е стигнало до днешното изискване на СДВР "да оградим с метална ограда велоалеята и паркоместата".

Терзиев попита на шега не е ли по-добре да се спре движението по целия бул. "Патриарх Евтимий". "Как точно преценяваме кое е законно или не от целия проект, отбеляза той. – И как стигнахме до извода, че трябва да го заградим с метални огради, все едно има строителна площадка."

Кметът на сторлицата заяви, че Столичната община има желание да изпълни решението на ВАС, но подчерта, че не е ясно от решението спрямо кой период да стане това възстановяване. "Ако действаме прибързано, може да се окаже, че всичко правено от 2016 г. насам е незаконно", коментира Терзиев и гарантира, че Общината ще работи с всички институции и заинтересовани страни за намирането на решение.

Общинският съветник от ПП-ДБ-„Спаси София“ Борис Бонев призова МВР да не се бърка в работата на общината, а Терзиев изброи редица сфери, в които работи за подобряване живота на столичани.

Investor.bg припомня, че преди седмица Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административен съд София-град от 16 май за безусловно прекратяване на действията на Столична община по въвеждане на нова постоянна организация на движението по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен". Те бяха разпоредени от заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов и предвиждаха разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още