IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„БДЖ-Пътнически превози“ е прекратило процедурата за ремонт на 133 вагона

Предстои обявяване на нова поръчка за ремонт на около 170 пътнически вагона, за да се изпълнят плановете за композиране и графиците за движение на влаковете

16:40 | 26.06.24 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД е прекратило обществената поръчка за ремонт на 133 пътнически вагона за почти 109 млн. лева заради недомислици при графика и плана за композиране на влаковете и доставените вагони от Deutsche Bahn.

Решението за прекратяване на поръчката е от 17 юни, подписано е от управителя на дружеството Венцислав Славков и е качено в системата за обществени поръчки.

Процедурата с общо 15 обособени позиции беше обявена в началото на февруари. По различните обособени позиции са кандидатствали общо три компании – „ЖОС Врутки“ АД, ДЗЗД „Евроремонт“, „Коловаг“ АД.

Предстои да бъде обявена нова обществена поръчка за ремонт на около 170 вагона, вкл. 30 спални вагона серия 7071, 5 кушет вагона серия 5080, повечето от които не са обхванати от прекратената процедура. Обществената поръчка трябва да стартира през 2024 г. и ремонтът да бъдат реализиран през 2025 и 2026 г.

Ремонтите по жп ключова жп мрежа пренареждат графиците

В решението за прекратяване на процедурата се посочва, че са настъпили и съществени изменения в плана за композиране на влаковете и графика за движение заради железопътните ремонти, осъществявани от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Най-голямо влияние имат ремонтите на Централна гара-София, в междугарието Висока поляна – Хитрино, затварянето на междугарието Дъбово – Гурково.

Заради тези промени се налага промяна на броя, сериите и видовете мотриси и вагони за изпълнение на графика за движение и плана за композиране на влаковете през тази година.

Пътническият жп превозвач ще трябва да съобрази ремонтите през 2025, 2026 и 2027 г. с актуализираните планове за композиране. Понастоящем това изисква необходимост от осигуряване на 376 броя пътнически вагони в експлоатация, става ясно от решението.

Отделно заради доставените 76 пътнически вагона по договора с Deutsche Bahn въвеждането им в експлоатация отпада необходимостта от извършване на ремонт на пътнически вагони при външен изпълнител през 2024 г. Германските вагони ще покрият нуждата от пътнически вагони за изпълнението на плана за композиране до края на 2024 г., пише в документацията.

Работа по процедурата

Комисията, която е назначена във връзка с провеждането на обществената поръчка, е работила през последните месеци. На 17 април е проведено заседание за отваряне на подадените оферти.

Впоследствие е осъществено и класиране на участниците по съответните позиции. Компанията „Коловаг“ е отстранена, а по позициите са класирани другите два участника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още