IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коритарова: До края на годината ще има по една лента в посока от пътя Ботевград-Мездра

При забавяне в графика на работа ще бъдат налагани санкции, заяви регионалният министър

14:44 | 26.06.24 г. 1
Снимка: МРРБ
Снимка: МРРБ

Имаме гаранция от строителя, че до края на годината ще бъде готова за движение по една лента в посока от отсечката Ботевград-Мездра. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, цитирана от пресцентъра на ресорното ѝ министерство.

Заедно с министър-председателя Димитър Главчев тя провери необходимостта от затварянето на отсечката и изпълнението на строителните дейности във връзка с изграждането на трасето. Спирането на движението в участъка се налага заради безопасността и сигурността както на пътуващите, така и на строителите, които работят по модернизацията на отсечката.

„За да бъдат завършени всички дейности, трябва да създадем необходимите условия. Ще извършваме навременен контрол, за да гарантираме изпълнението в срок“, каза Коритарова и допълни, че ще се наблюдава спазването на линейния график за работа. При забавяне своевременно ще бъдат налагани санкции, обещава тя.

Министърът увери, че няма административни проблеми със строителството, извършени са и необходимите отчуждения на терени. 

Коритарова каза, че са направени обстойни анализи за обходните маршрути. „Има информация за алтернативните пътища на интернет страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията "Пътна инфраструктура". Опитваме се и чрез медиите да достигаме до всеки, който ползва републиканските пътища“, коментира още Коритарова. Тя е категорична, че ще бъде осъществен строг контрол от Главна дирекция „Национална полиция“  по спазване на забраните и увери, че където е необходимо ще се поставят допълнителен брой знаци и указателни табели.

„Когато избирахме обходите, не сме гледали да са по-добрите, по-късите, а се спряхме на тези пътища, които могат да бъдат ползвани от тежкотоварен трафик. В областите Монтана, Видин и Враца една трета от пътищата отговарят на условията. Другите са в лошо или много лошо състояние“, каза министър Коритарова.

Тя напомни, че заварената от служебното правителство липса на договори за текущ ремонт и поддържане е възпрепятствала възлагането на ремонти на републиканската пътна инфраструктура. След размразяване на обществените поръчки продължават процедурите по избор на изпълнители и след сключване на договорите ще започнем ремонт по реда на текущото поддържане.

В отговор на въпрос за възможността за пренасочване на неусвоени средства от зимното поддържане към ремонт на пътища Коритарова напомни, че предишният председател на управителния съвет на пътната агенция два пъти незаконосъобразно е анексирал договори. Поради изчерпване на средствата по контрактите за зимно и аварийно поддържане не е имало как да се възложи ремонт на пътища със средства от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 3 дни
Коритарова, това, че прецака строителството на АМ Хемус ще те застигне някой ден. Поне се надявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още