IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай ще подобри системата за отвеждане на дъждовната вода с проект за 8,2 млрд. долара

Проектът на име Tasreef трябва да бъде завършен до 2033 г.

13:20 | 25.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Властите в Дубай ще похарчат 30 млрд. дирхама (8,2 млрд. долара), за да укрепят системата си за оттичане на дъждовната вода, след като през април градът беше засегнат от най-силните проливни дъждове, регистрирани в Обединените арабски емирства (ОАЕ) през последните 75 години, предаде Ройтерс.

Дубай, считан за туристически и бизнес център в Персийския залив, беше блокиран от дъждовете, които нанесоха щети на пътища, магазини и домове и принудиха международното летище в града, едно от най-натоварените в света, да намали рязко капацитета си.

Наводнението доведе до смъртта на четирима души и повдигна въпроси за това как Дубай ще се справи с екстремните метеорологични явления в бъдеще.

Учените очакват, че изменението на климата ще доведе до повишаване на температурите, увеличаване на влажността и по-голям риск от наводнения в някои части на региона на Персийския залив, което повдига въпроса какви нови решения ще бъдат предложени от компетентните органи.

Проектът на име Tasreef трябва да бъде завършен до 2033 г. Той ще обхване всички райони на емирството, като гарантира неговата "готовност да посрещне бъдещите предизвикателства, свързани с климата", и ще задоволи "нуждите му през следващите сто години", заяви шейх Мохамед бин Рашид Ал-Мактум пред журналисти.

Подобрението ще увеличи капацитета на системата за отвеждане на дъждовната вода в Дубай със 700% и ще го повиши до повече от 20 милиона кубически метра вода на ден. Според медийната служба на града това ще бъде един от най-големите проекти за събиране на дъждовна вода в региона.

Това на практика е продължение на проектите за отводняване, стартирали през 2019 г., които обхващат южните райони Експо, Джебел Али и международното летище Al Maktoum International Airport City, което трябва да се превърне в най-голямото летище в света с капацитет до 260 млн. пътници - пет пъти по-голямо от Dubai International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 3 седмици
Така ако продължава и канализация ще направят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още