IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корабоплавателната индустрия настоява за действия в Червено море

Подкрепяните от Иран бунтовници хути потопиха втори кораб в региона, досега са осъществени над 70 атаки

20:30 | 21.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещи транспортни компании настояват за спешни действия в Червено море, за да се спрат атаките срещу търговски кораби от йеменските бунтовници хути (или хуси).

Подкрепяните от Иран бунтовници потопиха втори кораб в региона, съобщава Ройтерс.

Хутите започнаха да нанасят удари с дронове и ракети по кораби, които преминават по важния търговски път, от ноември 2023 г. в знак на солидарност с палестинците в Ивицата Газа. Осъществени са над 70 атаки досега, най-малко трима моряци са убити, а един кораб и екипажът му са задържани.

„Жалко е, че невинни моряци са атакувани, докато просто изпълняват работата си, жизненоважна работа, която поддържа света топъл, нахранен и облечен“, посочва се в съвместно изявление на водещите световни корабни превозвачи.

„Тези атаки трябва да спрат веднага. Ние призоваваме държавите с влияние в региона да защитят моряците и напрежението в Червено море да деескалира бързо“, допълва се в позицията.

Гръцкият въглищен кораб Tutor, нападнат от йеменските бойци в Червено море миналата седмица, е потънал, потвърждават спасителите. Плавателният съд е бил ударен с ракети и натоварена с експлозив лодка с дистанционно управление, според източници на агенцията.

Международни военноморски сили са разположени в региона, като осигуряват основно отбранителна подкрепа за кораби, които все още плават през Червено море. Атаките обаче се увеличават значително.

Източници от застрахователната индустрия казват, че се засилва загрижеността относно използването на атакуващи безпилотни лодки от хутите. „Защитата при такава атака е по-трудна, а и те са потенциално по-смъртоносни, когато ударят водолинията“, коментира пред агенцията източник от индустрията, според когото ракетите – поне засега, причиняват щети главно по палубата на корабите.

Ударите на хутите срещу кораби през юни са 10 в сравнение с 5 през май, коментира Мънро Андерсън, ръководител на операциите по морски военен риск и специалист по застраховане във Vessel Protect, част от Pen Underwriting.

Първото успешно използване на безпилотен надводен кораб представлява ново предизвикателство за търговското корабоплаване в и без това сложна среда, казва Андерсън.

Други източници от застрахователния сектор казват, че допълнителните премии за военен риск, изплащани, когато кораби плават през Червено море, се колебаят около 0,7% от стойността на корабите в последно време. По-рано през годината премията е стигала и 1%.

С потъването на втори кораб в Червено море и загубите, които вероятно ще възникнат от това, премиите вероятно ще се повишат, което ще увеличи още повече разходите за превоз на стоки по море. Корабите трябва да се отклоняват около Южна Африка, което е най-добрият начин за защита на моряците, и това вече значително повиши цените в корабоплаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още