IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС спря окончателно реорганизацията на движението по бул. „Патриарх Евтимий“ в София

Решението на съда е окончателно

13:59 | 20.06.24 г. 1
Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС
Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административен съд София-град от 16 май за безусловно прекратяване на действията на Столична община по въвеждане на нова постоянна организация на движението по бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Проф. Фритьоф Нансен“. Те бяха разпоредени от заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов и предвиждаха разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.

Според съда липсата на актуален генерален план за организация на движението в участъка, както и за цялата община обуславя извод за неоснователно извършване на действия по въвеждане на нова постоянна организация на движението на посочените локации. Съдебният състав е установил и приел, че не са спазени изискванията по закон за организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване, а именно не е проведена съгласувателна процедура на предварителния проект на Генерален план за организация на движението (ГПОД). Не е изпълнено и изискването окончателният проект на плана да е одобрен от общинския съвет по предложение на кмета.

Последният Генерален план на Столична община е приет с решение на СОС от март 2012 г. "Към момента на извършваните фактически действия по новата организация на движението, периодът на действие на този план е изтекъл, следователно няма действащ план. Липсва действащ Генерален план за организация на движението за Столична община или за процесния участък, съгласно който да се извършват действията по въвеждане на нова постоянна организация на движението на трите булеварда в центъра на столицата", обосновават се върховните съдии.

Определението на ВАС е окончателно.

Реорганизацията на движението предвиждаше създаването на велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“ в двете посоки и бус лента. Паркирането е успоредно. Според проекта велоалеята по бул. „Витоша“ се измества от тротоара на пътното платно, а лентите за движение са по една в посока. Паркирането е косо и назад.

Реорганизацията предизвика недоволство и протести на местни жители заради намаляването на и без това недостатъчните паркоместа в района и опасенията за задръстване заради намаляването на лентите за движение.

Софийският административен съд беше сезиран от Сдружение „Европейски център за транспортни политики“. Ден след решението му Столична община съобщи, че ще го обжалва. Кметът Васил Терзиев защити реорганизацията на движението, но тя бе критикувана от районния кмет Трайчо Трайков, който публично се извини във Facebook за действията на общината заради липсата на обществено обсъждане на проекта и мерки за осигуряване на места за паркиране, преди да започне ремонтът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 седмици
Кирчоасенчовците продължават да действат по характерния за тях некомпетентен и аматьорски начин.Да не говорим за тоталното пренебрегване на законовите процедури, което продължават да демонстрират и за което горното решение на ВАС е поредно потвърждение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още