IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 58-о място от 67 страни по конкурентоспособност

България демонстрира липса на напредък по отношение на конкурентоспособността от 2021 г. насам

10:59 | 18.06.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

България заема 58-о място от общо 67 държави според Годишника на световната конкурентоспособност на Института за развитие на управлението (IMD, Швейцария). Страната показва липса на напредък от 2021 г. насам, като отбелязва влошаване с 10 позиции спрямо 2020 г. и с 20 позиции в сравнение с 2009 г., съобщават от Центъра за изследване на демокрацията, официален партньор на IMD.

Спрямо предходната година, страната бележи най-висок спад по отношение на състоянието на инфраструктурата (от 54-то на 59-о място) и бизнес средата (от 62-ро на 65-о място).

Въпреки това, за трета поредна година България отбелязва растеж в икономическата си ефективност, изкачвайки се с три места до 45-о място, основно благодарение на подобрените си макроикономически показатели като растящия реален БВП на глава от населението.

Сред препоръките на Института за предотвратяване на стагнация в конкурентоспособността през 2025 г. е правителството да инвестира в инфраструктурни проекти предназначени за развитието на водоснабдяването, градоустройството и енергоснабдителните мрежи, паралелно с приложението на ефективни механизми за скрининг на инвестициите.

Препоръчва се подобряване на фискалната дисциплина с оглед присъединяване към еврозоната най-късно през 2026 г., както и ускоряване на дигитализирането на администрацията, икономиката и образованието.

Друг проблем, на който се обръща внимание, са задълбочаващата се демографска криза и намаляващият растеж на заетостта, които изискват ясна стратегия за това как пазарът на труда ще бъде подпомогнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още