IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ: Платното на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле не се нуждае от екооценка

Трасето беше одобрено от ЕК през пролетта

17:37 | 13.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив АПИ
Снимка: Архив АПИ

Лявото платно на АМ "Струма" от Кулата към София, което ще бъде изнесено извън Кресненското дефиле, не се нуждае от Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС). Това съобщават от Министерството на околната среда и водите. Оттам отчитат, че има промяна в инвестиционното намерение, което има ОВОС от 2017 година, но няма необходимост от извършване на нова оценка. Причината е, че анализите на ведомството са показали, че няма да има значително отрицателно въздействие върху околната среда  и зоните от "Натура 2000".

Промените са в резултат от по-подробната фаза на проектирането, при която се отчитат и някои специфични условия за терена, е записано още в решението, публикувано на сайта на МОСВ.

Промяната в трасето не разглежда дясното платно (от София към Кулата), което остава през Кресненсокто дефиле, кактои рехабилитацията на съществуващия път Е-79.

Европейската комисия одобри изнасянето на лявото трасе на АМ "Струма" през пролетта. С решението на МОСВ ще може да започне и проектирането на това трасе. Пътят към Гърция ще минава през съществуващия път Е-79, който ще бъде модернизиран.

За АМ "Струма" от години се водят спорове относно въздействието, което ще има върху защитени зони в Кресненското дефиле. Еколози опитаха да блокират реализацията на плана, но съдът не се съгласи с тях и работата вече започна. Преди броени месеци беше открит най-дългия тунел през магистралата - "Железница".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още