IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

21 обществени поръчки в столицата ще бъдат спрени

Сред проблемните проекти са и ремонтите на бул. „Генерал Михаил Д. Скобелев“, бул. „Копенхаген“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“

16:46 | 04.06.24 г.
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

21 обществени поръчки от общо 24 в Столична община са установени като незаконосъобразни. Те ще бъдат спрени и веднага ще започне работа по обявяването на нови процедури, свързани с тях. Това каза столичният кмет Васил Терзиев пред журналисти, цитиран от БТА. 

При общо 23 поръчки са установени проблеми като наличие на ограничителни изисквания, непълно обявление за обществена поръчка, незаконосъобразно изменение на документацията за участие, несъответствие в информацията и в обявлението на останалите документи. Резултатите от финалния доклад за законосъобразност на обществените поръчки са получени вчера. 

Общата стойност на анализираните 24 обществени поръчки е 204 млн. лв., като те включват различен тип обекти – инфраструктурни, детски градини, ВиК, избор на надзор и други. Столична община е един от най-големите възложители на обществени поръчки в държавата и затова е важно как се правят тези поръчки, посочи Терзиев.  

Според столичния кмет липсата на конкурентност и равен достъп до тези поръчки води до компрометирано изпълнение, години закъснение и ниско качество на изпълнението.

Част от спрените обществени поръчки се отнасят до ремонтите на бул. „Генерал Михаил Д. Скобелев“, бул. „Копенхаген“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“, каза зам.-кметът по финанси Иван Василев. След анализи са открити множество нарушения, има голяма разлика в цените, субективизъм и недобри практики, посочва БНТ. Докладите от направените проверки ще бъдат публикувани в сайта на Столична община и ще могат да бъдат видени всички незаконосъобразни поръчки. Той уточни, че спрените поръчки са започнати през 2022 и 2023 г.  

Предприехме редица действия по изготвяне на нова методика за определяне на прогнозната стойност чрез извършване на пазарно проучване и пазарни консултации, каза Василев. 

В момента общинската администрация разработва онлайн регистър, в който всяка фирма ще може да се запише и да получава проактивно информация от Столична община за обществените поръчки. Не трябва пазарът за обществените поръчки да бъде капсулован, каза още зам.-кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още