IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните авиокомпании повишават прогнозата си за печалба през 2024 г.

Международната асоциация за въздушен транспорт очаква 30,5 млрд. долара печалба

11:25 | 03.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В понеделник световните авиокомпании повишиха очакванията си за печалба през 2024 г. и прогнозираха приходи за цялата индустрия от малко над 1 трилион долара на фона на рекордния брой пътници, предаде Ройтерс.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) съобщи, че очаква световната индустрия да генерира 30,5 млрд. долара печалба през тази година, което е повече от отчетените 27,4 млрд. долара през 2023 г. Това се случва само четири години, след като през 2020 г. индустрията се срина до загуба от 140 млрд. долара в резултат на пандемията от Covid-19.

„Ситуацията е по-добра, отколкото очаквахме, особено в Азия“, заяви генералният директор Уили Уолш пред Ройтерс в рамките на годишната среща на повече от 300 членове на IATA, които осигуряват над 80% от световния въздушен трафик.

Въпреки това авиоиндустрията предупреждава, че способността ѝ да обслужва силното възстановяване на търсенето на пътувания е възпрепятствана от смущения в световните вериги за доставки.

Очаква се доходността от пътнически полети да се засили с 3,2% в сравнение с 2023 г., посочва IATA в икономическата си прогноза. Отчасти това се дължи на ограниченото нарастване на капацитета, което води до повишаване на средните цени на билетите. За разлика от това, показателят за товарите се очаква да спадне със 17,5% през 2024 г.

Дейността на авиокомпаниите се разглежда като лакмус за доверието на бизнеса и потребителите, както и за търговията. Отрасълът се характеризира с високи постоянни разходи и разпоредби, които възпрепятстват повечето трансгранични сливания, което означава, че той остава силно фрагментиран.

IATA увеличи повече от три пъти прогнозата си за печалбата на индустрията в Азия за 2024 г. до 2,2 млрд. долара въпреки бавното възстановяване на международните пътувания от и до Китай.

С очаквани приходи в размер на 14,9 млрд. долара, непроменени спрямо предишните прогнози, Северна Америка остава най-печелившият регион в това отношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още