IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оздравителният план за завода за третиране на отпадъци в София е готов

Две трети от машините и съоръженията са за основен ромент въпреки похарчените близо 114 млн. лв. през последните три години, пише кметът Васил Терзиев

14:14 | 21.02.24 г.
Снимка: Столична община
Снимка: Столична община

Оздравителният план за „Столичното предприятие за третиране на отпадъци“ (СПТО) е готов след получения през януари одитен доклад, за който кметът на Столична община Васил Терзиев подаде сигнал в Прокуратурата, съобщава пресцентърът на общината.

Целта на плана е да бъде възстановена напълно нормалната работа на предприятието и да се произвежда продукт с качествени показатели, така както заводът за третиране на отпадъци е проектиран, коментира Терзиев в публикация във Facebook. 

На следващ етап ще бъде представен пълен план за модернизация, който ще бъде базиран на оздравителния план. Модернизацията на производството ще обхваща промяна на част от технологичните параметри, което ще позволи внедряването на нови технологии, автоматизация и роботизация на отделни технологични процеси. За целта ще бъдат изготвени съответните проекти, инвестиционни намерения и изменения на Комплексно разрешително.

"Въпреки похарчените от предишното управление близо 114 млн. лева за последните три години повече от 2/3 от машините и съоръженията са за основен ремонт, а предприятието не е могло да работи нормално. Липсата на поддръжка, съчетана с неработещите системи за обезпрашаване, са довели до поетапно дефектиране на основни съоръжения. А без тях няма как да има работещ производствен процес", пише Терзиев.

Оздравителният план ще се изпълнява в три етапа – спешни, краткосрочни и дългосрочни мерки. Спешните са да се намерят решения и да се намали времето за реакция, мерките за справяне с честите аварии, блокажи и други проблеми, които намаляват ефективното работно време на машините. Освен това е започнал процесът за попълване на недостигащия персонал в ключовите места на производството.

"Но може би най-важното е, че вече е възстановена координацията между екипите. А това, както всички знаем, е ключова предпоставка за много по-добър и по-ефективен работен процес", пише Терзиев.

“През последните два месеца предприехме стъпки за подобряване на работната среда, създадохме строга организация на отчетност и ежедневни оперативки. Работният процес се следи отблизо, като се създаде процес за ежедневни инспекции, които дават информация за реалното състояние на машините и съоръженията във всеки момент на работния процес. Предприети са действия за намаляването на времето за реакция при възникването на запалвания, причинени от изхвърлени литиево-йонни батерии, инсталирани са монитори за термовизионните камери. За да предотвратим порочните практики, които наследихме, в момента са предприети действия за подобряване на начините на изписване на резервни части от склада, като се търси пълна отчетност на заявените, получените и изписаните  такива”, коментира Николай Савов, и.д. директор на СПТО..

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още