IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus обяви специален дивидент и планира да достави 800 самолета тази година

Европейският самолетопроизводител обяви по-висока от очакванията печалба и приходи за миналата година

09:13 | 15.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският самолетопроизводител Airbus обяви специален дивидент, след като отчете по-високи резултати за 2023 г., подкрепени от рекордни поръчки на самолети и нараснали доставки. Представянето на компанията обаче е пострадало от нова глоба за 200 млн. евро в изпитващото затруднения подразделение Space, предава Ройтерс.

Най-големият в света производител на пътнически самолети съобщи, че основната му коригирана оперативна печалба е нараснала с 4% до 5,8 млрд. евро, а приходите му са се увеличили с 11 на сто до 65,4 млрд. евро. Airbus прогнозира основна печалба от 6,5 млрд. до 7 млрд. евро през 2024 г.

Компанията предложи непроменен обичаен дивиден от 1,8 евро на акция и добави специален дивидент от 1 евро на акция, след като нетните кешови наличности надхвърлиха прага от 10 млрд. евро, който преди време беше определен като възможно основание за връщане на пари на акционери.

Airbus се възползва от нарасналите поръчки от авиокомпании, които трябва да се справят с увеличеното търсене на пътувания след пандемията. Те са помогнали на компанията да натрупа кешови резерви за сметка на американския ѝ конкурент Boeing, който трябва да се справя с дългове вследствие на поредица от кризи.

Както се очакваше, Airbus прогнозира доставките ѝ на самолети да достигнат около 800 през 2024 г., но обяви ново отлагане на влизането в експлоатация на модела A321XLR за третото тримесечие спрямо очакванията преди това за второто. Първият самолет от този модел влезе за финално сглобяване през декември.

Прогнозите на компанията може да бъдат подложени на допълнителен натиск заради затегнатите вериги за доставка в света или състоянието на световната икономика.

С глобата за подразделението Space общата загуба в сегмента за миналата година достига 600 млн. евро. Вчера Ройтерс съобщи, че главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори е уведомил служителите, че големи, неочаквани глоби в бизнеса са „недопустими“.

Ръководителят на Space Systems Жан-Марк Наср напуска поста си от следващия месец.

Заради глобите печалбата на подразделенията за отбрана и Космоса е намаляла с 40% до 229 млн. евро, докато тази на подразделението за хеликоптери се е увеличила с 15 на сто.

Airbus е сред европейските компании, които се натъкват на ожесточена конкуренция от американски пускови съоръжения и ново поколение по-евтини спътници. Но Фори заяви в писмо до служители от миналия месец, че компанията е в по-добра позиция със силно представящите се бизнеси в областта на отбраната и Космоса, отколкото без присъствието на тези сегменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още