IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хутите удариха кораб, превозващ руска нафта край Йемен

Танкери с руски петролни продукти останаха едни от малкото, преминаващи през Червено море

00:55 | 27.01.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Хутите съобщиха за обстрел над кораба Marlin Luanda, обслужван от търговеца Trafigura Group, съобщи Bloomberg. Това е една от най-големите атаки над търговски кораб в Червено море, а от компанията уточниха, че корабъте превозвал руска нафта - петролен продукт, използван основно за производството на пластмаси и горива.

Бунтовниците съобщиха преди дни, че руските и китайските товари са в безопасност, защото не воюват с тези две държави. Така руските танкери останаха едни от малкото, които преминаваха през зоната на действие на хутите. Останалите удължиха маршрутите си, макар че преминаването покрай нос Добра надежда отнема поне 10 дни повече.

Без притеснения през Червено море преминават и танкери с петрол от Саудитска Арабия.

От Trafigura уточниха, че противопожарните системи държат под контрол пожара, възникнал в резултат от обстрела, и военните кораби в региона са се отправили за оказване на помощ. Товарът е търгуван под тавана, обявен от страните от Г-7, ЕС и Австралия от 60 долара за барел, допълват още от компанията.

Данните на Kpler сочат, че корабът е претоварен в открито море край залива на Лакония (южните части на Гърция). Тази практика се използва от руските износители за облекчаване на износа към Азия, но също така би могла да послужи и за прикритие на търговията, когато цената надхвърля тавана на Запада, посочва Bloomberg.

Trafigura, Glencore Plc, Vitol Group и Gunvor Group бяха сред водещите търговци на руски петрол. Trafigura дори имаше общи проекти с руския петролен гигант "Роснефт". След началото на войната  в Украйна обаче всички те се отдръпнаха от руските енергийни продукти.

През последните седмици хутите обстрелват кораби с пратки в знак на солидарност с Палестина. Много от търговците започнаха да избягват маршрута, който е и най-краткият между Азия и Европа (през Суецкия канал).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
evlogi
преди 5 месеца
Стават грешки, рекъл таралежът, докато слизал от телената четка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 20
zelka007
преди 5 месеца
хутите са ентелекти , обикновено превземат всички първи места на студентските и ученически олимпиадите по химия , физика и математика ... не е възможно да се объркат ... инсценировка на враговете им , за да им развалят другаруването с другите ентелекти , любители на краденият санитарен фаянс !! нали друзя антиваксъре-газовици ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още