IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един кораб е отвлечен близо до бреговете на Сомалия

Засилват се опасенията, че сомалийските пирати отново са активни

09:19 | 23.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Още един кораб е бил отвлечен близо до бреговете на Сомалия, съобщава британската агенция за наблюдение на морската търговия. Това засилва опасенията, че сомалийските пирати отново са активни почти десетилетие, след като предизвикаха хаос в международното корабоплаване, предава Асошиейтед прес.

Корабът е превзет от тежко въоръжени мъже близо до град Ейл край бреговете на Сомалия, казват от британската агенция. Тя цитира военните власти като източник на информацията.

Агенцията не дава подробности за това кои са похитителите, като добавя, че се води разследване.

Българският кораб „Руен“ е първият, за който се смята, че е отвлечен от сомалийски пирати. Нападението беше осъществено в Арабско море.

Напоследък се наблюдава рязко увеличение на нападенията срещу търговски кораби в Червено море от страна на подкрепяните от Иран бунтовници хуси от Йемен.

ЕС ще подпомага американската военна мисия в Червено море

Междувременно ЕС обяви, че предлага удължаване на срока на неговата собствена антипиратска операция в региона на Африканския рог (Сомалийския полуостров), за да има възможност да подпомага новата, оглавявана от САЩ военна мисия за борба с нападенията над кораби в Червено море.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е изготвил предложение за удължаване на мандата на военноморската операция "Аталанта" край бреговете на Сомалия. Това предложение понастоящем се разглежда от 27-те страни членки на европейския блок.

Според информацията на ДПА на вчерашното заседание на Комитета по политика и сигурност на ЕС единствено Испания е имала резерви относно предложението.

САЩ срещу Иран

Според САЩ Иран е "дълбоко замесен" в планирането на операции срещу търговски кораби в Червено море, а иранското разузнаване играе ключова роля за способността на йеменските бунтовници хуси да нападат кораби.

Подкрепяните от Иран бунтовници хути (или хуси, б.ред), които казват, че извършват атаките си в подкрепа на палестинците в Газа, нападат търговски кораби в Червено море с дронове и ракети. Това принуди компаниите за морски превози да променят маршрутите на плавателните съдове и да изберат по-дългия път покрай Южна Африка.

"Знаем, че Иран е дълбоко замесен в планирането на операции срещу търговски кораби в Червено море. Това е в съзвучие с дългосрочната политика на Иран за подкрепа и насърчаване на дестабилизиращите действия на хутите в региона", казва в изявление говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриен Уотсън.

"Това е международно предизвикателство, което изисква колективни действия", допълва тя.

Иран отрича да е замесен в атаките на хутите в Червено море, посочва Ройтерс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 23.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още