IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Индийският океан може да бъде ахилесовата пета на Китай във война за Тайван?

Пекин има мрежа от военни сателити, но само една специална военна база, и няма въздушно прикритие от суша или море за разполагане на военноморски сили в океана

15:22 | 17.12.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Все пак Джоу смята, че Китай постепенно ще разшири възможностите за разполагане и базиране, за да укрепи позицията си.

Военни аташета и анализатори, проследяващи разполагането на сили в Индийския океан, казват, че Китай обикновено поддържа четири или пет кораба за наблюдение, подобен брой военни кораби и една атакуваща подводница по всяко време. Страната предстои да тества най-мощните си активи в Индийския океан, според бивш анализатор на западното разузнаване.

Някои анализатори очакват това да се промени, особено след като документите на китайската армия подчертават значението на пиратските патрули за защита на линиите за доставки в Индийския океан. Китай може да разшири патрулите си, ако "държавите хегемони“ упражняват контрол върху жизненоважни транзитни маршрути. Това се посочва в 2020 Science of Military Strategy - документ, който очертава стратегическите приоритети на Китай.

Докато китайският флот държи своите ядрени подводници с балистични ракети близо до базата си на остров Хайнан, неговите атакуващи подводници се очаква да се разпрострат, когато се усъвършенстват, което е предизвикателство за САЩ.

В книга от 2020 г. американският контраадмирал в оставка Майкъл Макдевит прогнозира евентуално голямо китайско военно присъствие за защита на морските пътища в Индийския океан. Според него обаче от Пекин действат предпазливо. „Не казвам, че няма да стигнат дотам, но изглежда, че все още не се чувстват добре, особено с техните самолетоносачи – и разширяването на въздушното прикритие ще бъде жизненоважно за тях в конфликт в региона“, допълва той.

Дори ако Китай не може да постигне господство, някои фактори може да са в полза на Пекин, смятат анализатори. Блокадите са трудни за прилагане предвид плавността на търговията, като петролът понякога се търгува по пътя. Проследяването и контролът на пратките би било огромна работа, тъй като ще трябва да се осигурят танкерите, които превозват петрол до Япония, Южна Корея и Австралия.

„Просто не можете да се измъкнете, като блокирате доставките на вашия противник и позволите на вашите да продължат“, допълва Брустър.

Историците продължават да спорят за ефективността на блокадите срещу Германия през Първата световна война и Япония през Втората световна война. Китай обаче е научил някои уроци. Страната разполага със стратегически и търговски резерви от суров петрол за около 60 дни, според анализаторските фирми Vortexa и Kpler. Част от запасите се съхраняват под земята и не могат да бъдат проследени от сателити.

Страната има малък излишък от природен газ, но черпи все по-големи количества от тръбопроводи през Русия, Централна Азия и Мианмар.

Китай до голяма степен може да удовлетвори потреблението на пшеница и ориз от собствено производство и поддържа големи запаси от двете култури. Количествата са държавна тайна.

През 2022 г. Вашингтонската комисия за преглед на икономиката и сигурността на САЩ и Китай поиска от Пентагона да изготви секретен доклад относно военните изисквания на евентуална блокада на енергийните доставки на Китай. Докладът трябва също така да осветли степента, до която Китай може да успее да удовлетвори енергийните си нужди по време на криза или конфликт чрез запаси и сухопътни доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 17.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още