IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2024 г. ще се търси проектант за разширението на пътя за Стара Загора от АМ "Тракия"

Прогнозната стойност на поръчката е 350 хил. лева, средствата са осигурени от бюджета на пътната агенция

15:26 | 24.11.23 г.
Снимка: БГНЕС/Иван Янев
Снимка: БГНЕС/Иван Янев

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обяви обществена поръчка за изработване на технически проект за разширяване на пътя от магистрала „Тракия“ до Стара Загора през първото тримесечие на 2024 г.

Индикативната стойност на поръчката е 350 хил. лева, а средствата са осигурени от бюджета на пътната агенция.

Това се посочва в отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на въпрос на депутатите Радослав Рибарски и Радослав Василев. Документите са публикувани на сайта на Народното събрание.

Отсечката от около 5 км е двулентова и с интензивен трафик.

През 2006 г. е разработен технически проект за модернизация на трасето, който е актуализиран през 2011 г. Парцеларен план и подробен устройствен план за отсечката са одобрени през 2013 г. В периода 2015-2016 г. е извършено отчуждаването на имоти за разширението на пътя.

Андрей Цеков посочва, че към момента е необходимо да се разработи нова проектна документация, която да съответства на съвременните строителни норми и да отговаря на интензивността на движението.

Той пояснява, че е необходимо да се изработят и нови технически решения за кръстовищата на пътя за с. Загоре и за с. Маджерито, така че да отговорят на изискванията за пътна безопасност.

След като е готов техническият проект, ще се направи оценка за индикативната стойност на разширението на пътя и времето за изпълнение на проекта. Тогава ще се обявят и обществени поръчки за строителство и надзор, допълва регионалният министър.

Това означава, че ако няма обжалвания, поръчката за изпълнител на проекта може да приключи до края на годината, проектът да се изготви догодина, а строител да бъде избран най-рано към края на 2024 или началото на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още