IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи търговски кораб тества хуманитарния коридор на Украйна през Черно море

Корабът Joseph Schulte е в Одеса от началото на войната

14:33 | 16.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Първи търговски кораб напусна пристанището в Одеса тази сутрин, (16 август) през временния хуманитарен коридор, предложен от Украйна, съобщава министърът на регионалното развитие на страната Олександър Кубраков във Facebook.

Корабът Joseph Schulte плава под флага на Хонконг и пренася 30 хил. тона продукция, включително и хранителни стоки. Контейнеровозът е прекарал в пристанището година и половина - той е пристигнал в Одеса на 23 февруари 2022 година и остана "заседнал" там заради войната. Одеса беше част от черноморското споразумение, което позволи ограничено корабоплаване на търговски съдове, но то обхващаше само износа на пшеница и други зърнени култури.

Кубраков уточнява, че хуманитарният коридор ще бъде използван основно за евакуация на корабите, които са в пристанищата Одеса, Пивдений (Южний) и Черноморск от началото на войната. И трите пристанища бяха част от зърнената сделка. Последният кораб по тази инициатива отплава от Одеса на 16 юли 2023 година.

Украйна предложи този временен коридор на Международната морска организация (IMO), която призна, че страната има право да го навигира и призова Русия, която е член на организацията, да спре заплахите срещу корабите и да се придържа към международните конвенции.

Преди дни руското Министерство на отбраната съобщи, че е направило проверка на кораб, плаващ към пристанището Измаил в устието на р. Дунав. От ведомството обясниха, че корабът Sukru Okan, чиито екипаж е турски, е бил спрян с предупредителни изстрели. Украинските власти не могат да потвърдят случая, пише още Кубраков. В социалните мрежи бяха разпространени видеа, които показват как руските военни напускат кораба (скачайки рисково от палубата в летящ в близост хеликоптер).

Реакцията в Киев на спирането на кораба е, че Русия е извършила акт на съвременно пиратство в нарушение на конвенция на IMO. Целта е сплашването на корабособствениците и ограничаване на износа на Украйна от собствените ѝ пристанища в Черно море.

Преустановяването на зърнената сделка вече има ефект за Русия - по данни на руската анализаторска компания SovEcon в първите 15 дни на август износът на пшеница достига рекордните 5,4 млн. тона. През зърнените коридори Украйна успяваше да изнесе средно около 3 млн. тона на месец, сочат данните на ООН.

От средата на юли пристанищната инфраструктура на Одеса и в други южни градове е под непрекъснат обстрел от страна на руските военни. Тази нощ (срещу 16 август) също имаше атака с дронове срещу пристанищата Измаил и Рени в р. Дунав, в близост до границата с Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още