IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След опасния полет на хеликоптер отстраниха директора на ГВА

Министърът на транспорта взе решението след инцидента на плажа в "Градина"

20:43 | 03.07.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Главният директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА) Христо Щерионов е отстранен от поста си. Това обяви транспортният министър Георги Гвоздейков. Решението е взето след случая с хеликоптер, прелетял опасно ниско над плаж "Градина" и разхвърлял рекламни листовки по пясъка и в морето.

„Този полет е в разрез с всички правила. Компанията, която го е извършила, е правила подобни полети и преди и не е обърнато достатъчно внимание на безопасността им. Това е рецидив. Ние, като правителство, и аз, като министър, няма да позволим това да продължава да се случва. Трябва да работим повече върху контрола”, заяви Гвоздейков, цитиран от Нова ТВ.

По думите на министъра все не е взето решение кой ще замести Христо Щерионов.

„Изготвя се заповед за проверка на авиационния оператор, документите на хеликоптера и тези на пилота. Предстоят сериозни действия от страна на ГВА. Трябва да бъдат снети обяснения и от пилота защо и как е провокиран да бъде изпълнен този полет. Не е изключено да бъде отнет лицензът както на оператора, така и на пилота”, поясни министърът на транспорта. Той подчерта, че е научил последен за случая, което е недопустимо.

„Контролът е занижен и всеки си прави, каквото си иска, когато има солидна сума пари, за които трябва да бъде извършен полета”, коментира Гвоздейков.

Investor.bg припомня, че в събота граждани подадоха сигнали до медиите за хеликоптер, прелетял над плаж "Градина" на опасна височина.

След изявленията, направени от министъра на транспорта през вчерашния ден, организаторите на събитието излязоха с позиция. Те обявиха, че случилото се е било с цел пресъздаване на сцена от филм. От обясненията се разбира, че изхвърлените банкноти са биоразградими. От компанията уверяват, че не е имало опасност за живота нито на плажуващите, нито на екипажа на хеликоптера.

„Целта на тази каскада е да пресъздаде кадри от филма “Hangover", от който филм са вдъхновени нашите ексклузивни фестивални концепции и идеи. Искаме да уверим цялата общественост, че са взети всички необходими мерки за безопасността на показващите се хора от хеликоптера. За целта са наети професионални каскадьори, които да осъществят полета", уточниха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 04.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Бог високо Граф Iгнатиево далеко {не е готово} https://bnr.bg/horizont/post/101660643/samoletat-preletal-pred-nakolko-darjavi-bez-razreshenie-i-kacnal-krai-targovishte-bil-otkradnat-v-chujbina
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още