IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Билетът за автобус в Англия временно ще струва не повече от два паунда

Мярката ще се прилага от януари до март, а опозицията критикува отстъпката като недостатъчно голяма 

22:13 | 03.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Мярката ще важи само за автобуси и само в Англия. Снимка:  Hollie Adams/Bloomberg
Мярката ще важи само за автобуси и само в Англия. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

От януари до март автобусният билет в Англия ще струва с около 30 процента по-малко, отколкото преди. Опозицията критикува мярката - отстъпката не е достатъчно висока.

В Англия също се правят опити да се облекчат потребителите и да се укрепи общественият транспорт в условията на изключително високи цени: От януари до март пътуването с автобус там ще струва не повече от два паунда за маршрут. Ценовият таван, който се равнява на около 2,30 евро, има за цел да подкрепи англичаните с отстъпки в периоди на рязко покачване на цените. 

„Автобусите са най-използваният вид обществен транспорт, така че ограничаването на цените на билетите до две лири за пътуване ще помогне на пътниците през зимните месеци и ще означава пряко облекчение за домакинствата в цялата страна", заяви в събота министърът на транспорта на Обединеното кралство Грант Шапс.

Схемата няма да се прилага в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия

По данни на правителството средната цена за пътуване на три мили (малко под пет километра) в момента е 2,80 паунда (3,25 евро), така че средното пътуване ще бъде с около 30 процента по-евтино. Мярката се прилага само в Англия. В Шотландия, Уелс и Северна Ирландия подобни решения са от компетенцията на съответните регионални парламенти, а не на британското централно правителство.

Други транспортни средства, като лондонското метро, са освободени от облекчението. Опозицията обаче отправи поредни критики. „Това правителствено облекчение, ограничено до 90 дни и след години на покачване на цените, не отговаря на мащаба на кризата", заяви Луиз Хай, която отговаря за транспорта в най-голямата опозиционна партия - Лейбъристката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още