IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва с първия кораб, напуснал украинско пристанище след началото на войната?

От дни Razoni е изключил радарите си и не предава данни за местоположението си

10:05 | 16.08.22 г.
Снимка: Facebook/oleksandr.kubrakov
Снимка: Facebook/oleksandr.kubrakov

На 1 август корабът Razoni напусна пристанището в Одеса, натоварен с 26 хил. тона царевица. Плаващият под флага на Сиера Леоне кораб беше първият, който напусна украинско пристанище от началото на войната в страната.

Razoni беше натоварен още през февруари и очакваше договорка между воюващите Украйна и Русия, за да може безопасно да напусне порта. Товарът му беше насочен към Ливан, който обаче по средата на пътуването отказа пратката заради забавянето от пет месеца на доставката.

Световни медии съобщават, че в последните дни няма връзка с кораба и той е изчезнал от радарите. Според The Welt в момента местоположението на Razoni е неизвестно. Изданието посочва, че в петък (12 август) е напуснал пристанището в Мерсин (Турция), където е разтоварил малка част от товара си, и е потеглил към Египет. За последно той е предал данни, намирайки се край бреговете на Кипър, след което е изключил своята система за идентификация, потвърждават и данните на Marine Traffic.

Източници на Ройтерс съобщават, че на 14 август корабът се е намирал край второто по големина пристанище в Сирия - Тартус. Източник на френското издание Les Echos потвърждава, че сателитни снимки са засекли морския съд именно край Сирия и е честа практика корабите да изключват своите респондери в този регион.

Собственикът на кораба е отказал коментар пред френското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още