IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Есента ли е най-добрият сезон за туризъм в Европа?

Сезонът предлага по-добри цени и по-малко тълпи в някои от най-популярните европейски градове

11:44 | 23.10.24 г. 1
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Лятото може и да е най-популярният сезон за туризъм в Европа, но далеч невинаги носи спокойно, приятно и непринудено изживяване. Кой може да забрави протестите срещу свръхтуризма от Барселона и Майорка, или горските пожари в Гърция през най-горещите юни и юли в историята? Или светофарите за туристи в Рим и Флоренция, които да контролират потока от хора, задръстващ улиците?

За пътешественици, които предпочитат да избегнат всичко това, а и да не се изпотят – буквално и във финансов аспект, сега настъпва тайният сезон на Европа, пише CNN.

От около средата на октомври до средата на декември настъпва междинният туристически сезон в Европа, който се характеризира с по-малко тълпи, по-приятни температури на местата, на които през лятото е горещо, и по-ниски цени на самолетните билети и настаняването.

Сезонът на падащите цени

„Най-евтиното време да пътувате в Европа е обичайно от средата на октомври до средата на декември“, казва Хейли Бърг, водещ икономист на платформата за пътувания Hopper. „Цените на полетите в тези 8-9 седмици обичайно са с около 40% по-ниски от тези в пика на лятото през юни“, казва експертът.

Данните на платформата говорят, че и средните цени на нощувките в 10-те най-посещавани градове в Европа (включително Амстердам, Париж и Мюнхен), спадат с 27% през декември в сравнение с юни.

Амстердам, снимка: Pexels Амстердам, снимка: Pexels

Джак Езон, основател на туристическа агенция EMBARK Beyond, напоследък наблюдава промяна от 22% в броя на клиентите от САЩ, които традиционно са пътували до Европа през летните месеци, а сега предпочитат да я посетят през пролетта и есента.

Според него това се дължи на факта, че летата са станали непоносимо горещи на много места, цените са с около 40-50% по-високи в пиковия сезон за най-популярните европейски дестинации, а свръхтуризмът се е превърнал в напаст за много от местата.

Той отчита, че най-добрите дестинации, към които насочва клиентите през есента, са Мадрид, Барселона и Ирландия, където през този сезон не е нито твърде горещо, нито твърде студено, и могат да се избегнат летните тълпи от туристи.

Маделин Щойбер, съветник във Virtuoso и съосновател на Steuber Travel Group, заяви, че гъвкавостта при пътуване извън активния сезон може да доведе до най-добрите цени на луксозните места за настаняване, както и до по-пълноценно изживяване по време на пътуването.

„Насърчаваме клиентите си, които искат да пътуват в периода, който наричаме празничен – късния декември, да помислят за преместване на предпочитаните дати до седмица след Деня на благодарността до първите две седмици на декември“, казва тя. Това е периодът, в който могат да получат първокласни гидове, шофьори и отлични хотели на по-ниска цена, отколкото през лятото.

Щойбер изтъква и речните круизи в Европа като добър вариант за есенно пътуване в периода от края на ноември до първите седмици на декември, при което може да се покрие голям маршрут при включени разходи за храна и напитки. Бонус е, че много от круизите по Дунав, Майн и Рейн минават и през коледните базари по това време на годината.

Един от известните германски коледни базари започва на 29 ноември в Нюрнберг, а този във френския Страсбург отваря на 27 ноември.

Пътуване извън най-предпочитаните дестинации

Лондон, Париж и Рим остават сред най-желаните европейски дестинации за пътуване независимо от сезона.

Според данните на Hopper обаче и към по-необичайните има ръст на интереса (и търсенето по това време на годината). Сред тях са Марсилия в Южна Франция, Кипър, автономните Фарьорски острови в Дания, Лонгиърбиен в норвежкия архипелаг Шпицберген и финландската столица Хелзинки. 

Средиземноморските градове в Южна Франция, Гърция и Кипър се радват на умерен климат през ноември и декември, а северните дестинации, като Фарьорските острови, Финландия и Норвегия, предлагат възможност да се види Северното сияние.

Кипър, снимка: Pexels Кипър, снимка: Pexels

Неотдавнашното проучване на Booking.com за дестинациите на 2025 г. показа, че се повишава интересът към дестинации като Триест в Италия, Тигнес във Франция, и Виляйоса в Испания.

Помислете за датите

Средните цени на нощувките в градове като Париж и Рейкявик се понижават с над 30% в края на годината спрямо пика на лятото, показват данни на Hopper. В Рим в края на годината от нощувки пестите до 40%, а средната цена на стая пада до 200 долара (185 евро) на вечер. Това значи, че хотел, за престой в който само сте си мечтали, може изведнъж да се окаже достъпен.

Ако не успеете да организирате пътуване из Европа през есента преди коледните празници, то големи намаления при пътуванията има и в първия вторник след Деня на благодарността – тази година този ден се пада на 3 декември. Тогава се наблюдават сериозни намаления както на самолетните билети, така и на цените за нощувки в цялата туристическа индустрия.

Въпреки че пътуването из Европа през януари или февруари вероятно ще донесе и ниски температури заедно с по-ниските цени, то предлага много от същите предимства на есенното затишие, включително по-малко тълпи.

„През лятото има много по-голям фокус върху туризма, докато през този период имате много повече местни изживявания – именно това желаят много от пътуващите“, казва Бърг.

Текстът е публикуван със съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 13
гъбко
преди 2 дни
В Европа е хубаво по всяко време на годината, защото е най-доброто място за живот в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още