IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как велосипедният туризъм ще обогати българския туристически продукт

Нов туристически вело- и пешеходен маршрут ще опасва Черноморското крайбрежие

23:08 | 08.10.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Договорено е създаването на нов трансевропейски пешеходен и велосипеден туристически маршрут по Черноморското крайбрежие, като засега той ще обхваща Румъния, България и Турция. Обмисля се включването на Грузия, а когато войната приключи, ще се присъединят Украйна и Молдова. Това каза Бойко Стоянов, заместник-председател на велоклуб "Устрем" и инициатор на Туристически маршрут "Черноморски път", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Идеята е в бъдеще този маршрут да бъде разширен и да направи пълна обиколка на Черноморското крайбрежие.

"Крайната цел на инициативата "Черноморски път" е създадаването на цялостен нов туристически продукт, чрез който да бъдат привлечени качествено нови туристи в България - пешеходни и велотуристи. Те ще имат възможността целогодишно да почиват в страната ни и да опознават културните и природни забележителности, а също така да подпомогнат удължаването на туристическия сезон и развитието на икономическите условия в малките населени места", сподели Стоянов.

Маршрутът на "Черноморски път" започва в Констанца и завършва в Истанбул, като се движи изцяло по Черноморското крайбрежие.

“Използвали сме максимално много горски пътеки и земни пътеки, като се избягват асфалтовите пътища. Маршрутите са два - пешеходен и велосипеден, като в 90% от времето те се движат заедно, със споделено ползване“, добави гостът. "Идеята е човек да може да се придвижи безопасно от едно до друго населено място, да има (на всеки 10-20 километра) населено място или курортна зона, където да може да си почине, да се запаси с провизии, да пренощува", посочи Стоянов. 

Изборът на пътеките е плод на дългогодишни проучвания на маршрута, като са водени "доста групи и сме преминавали, както пешеходно, така и с велосипеди", допълни той.

По отношение на маркировката на маршрута Стоянов подчерта, че тя ще бъде международно признатата туристическа маркировка - пешеходна и велосипедна. 

"До момента сме на етап събиране на подкрепа от министерствата и общините, като досега имаме подкрепа от Министерството на туризма и Министерството на транспорта, както и от областните управители на Варна, от община Бургас. Община Констанца подкрепя маршрута, както и другите общини по Черноморието, различни природни паркове, които се намират на Черноморското крайбрежие", каза още Бойко Стоянов. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още