IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Голямата заплаха пред ски курортите - все по-високите температури

Глобални организации обединяват усилия, за да се борят с този проблем

10:22 | 05.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Представители на няколко организации ще обединят усилията си за борба срещу глобалното затопляне, което изправя ски курортите по света пред „екзистенциална заплаха“. Експертите на ООН и Международната федерация по ски (FIS) бяха принудени да се обединят, за да намерят общо решение на проблема със зимните спортове, пише Independet.

През миналия сезон 26 състезания от Световната купа бяха отменени поради лоши метеорологични условия. Сега FIS работи със Световната метеорологична организация (WMO), за да се опита да намери решения.

„Ясно е, че климатичната криза е много по-голяма от FIS или спорта: това е истински кръстопът за човечеството“, коментира президентът на FIS Йохан Елиас. Той също така допълва, че сега се полагат всички възможни усилия за коригиране на ситуацията. 

„Ще бъдем небрежни, ако не положим всички възможни усилия въз основа на науката и обективния анализ. Това е, което се опитваме да направим, и то стои в основата на това обещаващо партньорство със WMO“, допълва Елиас.

В същото време ски курортите все повече се борят с непостоянните снеговалежи и по-топлите зими и много от тях разчитат на изкуствен сняг, за да поддържат пистите си отворени. Покачващите се температури повишават нивата на снега, съкращават ски сезоните и принуждават някои курорти да се борят за поддържане на пистите си.

„Дългосрочните последици за планинските екосистеми и икономики ще бъдат тежки“, казва лидерът на WMO Селесте Сауло.

Международната ски федерация посочва, че зимните спортове и ски туризмът са изправени пред „мрачно бъдеще“ поради изменението на климата. По-специално Швейцария е изправена пред сериозни последици от глобалното затопляне. Алпийските ледници са загубили около 60% от обема си от 1850 г. насам, съобщават журналисти.

Температурното ниво на замръзване, при което може да има сняг, се е повишило с около 250 метра през последните 50 години и може да се повиши с още 400 до 650 метра до 2060 г. Освен ако не се увеличат усилията за смекчаване на изменението на климата. Междувременно швейцарската национална метеорологична служба MeteoSwiss съобщава, че снеговалежите на надморска височина под 800 метра са намалели наполовина от 1970 г. насам.

Повече от половината ски курорти в Европа са изложени на „много висок риск“ от недостатъчна снежна покривка, ако глобалните температури се покачат с 2 градуса по Целзий, сочи проучване от 2023 г. на френски и австрийски учени.

/БГНЕС/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 05.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още