IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция вдига туристическите такси

Таксата за настаняване в хотели и имоти, отдавани под краткосрочен наем, ще бъде увеличена до 15 евро на ден

08:06 | 18.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Гръцкото правителство представи мерки, свързани с туризма, които целят да намалят прекомерните посещения на определени дестинации, за да опазят околната среда, и да увеличат приходите в държавния бюджет, съобщи Kathimerini.

Министърът на туризма Олга Кефалогиани и министърът на икономиката и финансите Костис Хацидакис обясниха по време на пресконференция, че за круизите ще има такса в размер до 20 евро на пътник за всяко пристанище, на което корабът спира, а таксата за настаняване в хотели и имоти, отдавани под краткосрочен наем, свързана с борбата с климатичните промени, ще бъде увеличена до 15 евро на ден.

Двамата министри обявиха също изготвянето на проучване относно планирането на круизите в цялата страна със стимули за привличане на по-малки кораби с пътници с по-високо ниво на доходи, удължаване на консултациите относно пространственото планиране на туризма и значителни интервенции след това въз основа на проучванията.

Министърът на туризма заяви, че проблемите, причинени от туристическата дейност, са "точкови", а не общи, тъй като не засягат цялата страна и цялата година. Въпреки това изготвянето на общ план остава приоритет, който е в основата на стратегията, ръководеща всяко действие на министерството, отбеляза Кефалогиани.

По информация на Kathimerini правителството възнамерява да удължи обявените в понеделник мерки, тъй като планът за зониране, представен за обществено обсъждане, се базира на данни от периода преди пандемията и не отговаря напълно на по-нататъшното развитие на гръцкия туризъм до нов исторически връх през 2023 г.

Очаква се радикална реформа на законопроекта, която ще вземе предвид както коментарите от общественото допитване, така и гарантирането на жизнеспособността на сектора.

Кефалогиани обяви, че ще бъде приета законодателна рамка, която ще регулира критични въпроси, свързани с условията на работа и стандартите за безопасност, които следва да се прилагат към краткосрочните наеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още