IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как черноморско село привлича туристи с богат културен календар

Мероприятията оказват положително влияние върху икономиката на Българево и околностите

16:14 | 16.09.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Черноморското село Българево в община Каварна съживява социалния живот на местното население и привлича туристи с богат културен календар.  Кметът Георги Янев, председателят на Читалище „Народен Будител – 1940“ Красимир Митев, местни самодейци и доброволци организират редица фестивали, концерти, семинари, изложби и други събития, с които подкрепят местната културна сцена. Освен социален ефект мероприятията оказват положително влияние и върху икономиката на Българево и околностите.

На 7 септември черноморското село беше домакин на Етно фестивал, в който взеха участие изпълнители от България, Молдова и Украйна.

Кметът на село Българево Георги Янев беше гост в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria, който разкри значението на културните събития за развитието на малките населени места.

По негови думи културният календар на селото започва още по Великден. През лятото в рамките на 10 дни се провеждат празник на пъпеша и рок фестивал. Освен това всяка събота се организира хоро на мегдана, което се води от самодейци. От ключово значение за кмета е събитията да имат социален характер, за да събират жители на селото и туристи. Целта е с весяка година мероприятията да се разрастват и да се стимулира местната икономика. С подобни събития според Георги Янев селото се популяризира и спомага за съживяването на българските села.

Той казва, че туристите, които искат и търсят да почиват в селото, се интересуват от периода, когато се провеждат летните фестивали.

Запитан откъде идва ресурсите и финансовата подкрепа, кметът отговори, че рок фестът се реализира за шеста година с помощта на община Каварна, като всяка година средствата се увеличават. Той отбеляза и двигателя зад възраждането на културния живот в селото Красимир Митев – председател на Читалище „Народен Будител – 1940“.

Целият коментар вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още