IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Чуждите посетители в България ще достигнат 10,7 млн. в края на септември

Очакват се около 2,8 млн. посещения у нас през зимата, каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма

15:44 | 16.09.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Летният туристически сезон в България тази година е удължен и много успешен. Сезонът ще приключи положително, като в края на септември очакваме броят на посетителите чужденци в България да достигне 10,7 млн. души, което е увеличение от 5% спрямо миналата година, а спрямо най-силната 2019 г. ръстът е с 2,5%. Това каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред Bulgaria ON AIR.

През изминалия летен сезон се отчита увеличение на пътуванията на българи в страната, като към края на септември ще надхвърлят 18,8 милиона, или 4% ръст спрямо миналата година. Имаме ръст и в приходната част, посочи той, като допълни, че разходите за пътувания се увеличават.

По думите на госта пътуванията на чужденците вече започват от месец май, когато вече визитите надхвърлят 1,8 млн. чуждестранни посещения и почти двойно повече пътувания на българи. 

Драганов отчете, че много интензивно се използват уикендите през цялата година.

„София никога не е била толкова пълна с чуждестранни посетители - главно от Италия, Испания, Франция. Виждате много японци, китайци и американци. Имаме увеличение на туристи от съседните страни - румънци, турци, гърци. Страни като Великобритания, Германия, Полша, Чехия имат и дълъг престой", каза още експертът.

Той прогнозира, че приходите от туризъм ще надхвърлят с 1,8 млрд. лв. тези от миналата година.

"Има огромна интензивност в закупуването на втори дом. Много хора направиха инвестиции за себе си. Някои имат втори дом в чужбина", отбеляза събеседникът и добави, че дистанционната работа също допринася за интензивните пътувания.

Драганов съветва усилята да се съсредоточат в качеството на туристическия продукт, „защото сме в жестока конкурентна среда“.

Според него хората вече залагат на марката, а не на броя звезди на хотела и трябва добре да се информират, преди да направят своя избор за място за почивка.

Зимният сезон се очертава като успешен, посочи още Драганов.

"Очакваме около 2,8 млн. посещения в България. Зимата не е само ски и сноуборд. Много от хотелиерите вече имат топли минерални води и СПА услуги. Здравният туризъм силно навлиза. Има бум на интереса към България от Австрия и България", посочи директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още